"Най-рано следващата седмица ще се водят разгори с "Газпром", ако такива са необходими."

Това заяви днес енергийният министър Росен Христов по време на своя посещение в комплекса "Марица-Изток". Така съмненията, че служебното правителство все пак ще опита да върне България в орбитата на руския газов монополист, въпреки всички други възможности, стават все по-вероятни. 

От думите на Христов се разбра, че министерството изчаквало последните завършващи дейности по интерконектора с Гърция, по който страната ни ще получава газ от Азербайджан, след това ще се правят сметки. Именно тогава щяло да се разбере и дали е необходимо да се преговаря с "Газпром".

Христов направи и куп странни изказвания за интерконектора. Както е известно, правителството на Гълъб Донев държи да обясни на публиката, че проектът е незавършен и че има много работа по него, макар сами да признават, че акт 16 би трябвало да се получи до края на този месец. Днес министърът опроверга своите колеги - този на МРРБ и на транспорта, като обяви, че газ в тръбата всъщност има. Той обаче бил там, за да се провери дали има течове. 

"Газ през тръбата не тече", веднага след това каза Христов. 

Фактите са ясни - интерконекторът не работи в търговска експлоатация, но всички дейности по извършването на тази работа са готови. Никой никога не е твърдят, че "газ през тръбата тече", така че да може да се ползва от страната ни към този момент. 

"Нас ни интересува като се пусне това да работи с търговски количества газ", завърши разсъжденията си Росен Христов.