"Всички сме виновни, че допуснахме тези измамници да ни ограбят. Грабежът няма да свърши дотук".

Това заяви лидерът на ГЕР Бойко Борисов в Кюстендил.

Борисов коментира темата с "Газпром" и бившите управляващи, като обвини Асен Василев и Кирил Петков, че с посредници от април до сега са "изсмукали" от държавата стотици милиони при действащ договор с "Газпром".

"Колегите от "Да, България", които са честни хора, се подведоха и започнаха да правят протести, за да не се върне "Газпром". "Спонтанни" и затова се провалиха. Това много хитро Асен Василев се възползва като каза колко е лошо "Газпром" да даде евтин газ.

6 месеца по толкова много пари близо 150 млн. на месец откраднаха чрез посредниците си да купувате газа от "Газпром". Ако и този път българите са наивни и Господ няма да ги спаси. Спряха договор с "Газпром". Това беше изгодно за "Газпром", каза Борисов.

Според него "Газпром" ще докаже форсмажорните обстоятелства и след година-две ще ни осъди.

"Ние не само, че не сме получили газа, ние ще го платим. В същото време сме го платили пак на посредници. Разбирате ли врътката? Около 800 млн. евро ще ни осъдят, защото Асен Василев така са се месили с Петков, че да могат да ни осъдят", каза лидерът на ГЕРБ.

Според него правилното решение е "Газпром" да ни разсрочат газа, който така или иначе сме платили.

"Имаме ясна позиция - Асен Василев и Кирил Петков, с посредниците си, от април досега изсмукаха от държавата стотици милиони, при действащ договор с "Газпром" на 260 лв. Много хитро Асен Василев вчера се възползва, като каза, че какво лошо има всъщност в това "Газпром" да даде евтин газ. Шест месеца по близо 150 милиона на месец откраднахте чрез посредниците си, да купувате газа от "Газпром".

"Разбирате ли какво правеха досега - спряха договор с "Газпром", това беше изгодно за "Газпром", защото, вместо да си продава газа на 260 лв., той го продава на 321 лв. за България". Сиреч, "Газпром" не само, че си получава парите, но хайдуците покрай Асен Василев ви измамиха, събраха ви парите", коментира още Борисов.

Той посочи, че завчера служебното правителство е дало 800 милиона, за да изкупят пак руския газ.

"Да си напълнят до последно гушите и когато Асен Василев, понеже е умен, видя, че индустрията, бизнесът, всичко фалира, вчера излезе и каза - еми какво, да го докарат в Чирен, какво лошо има. Много интересно Христо Иванов и "Да, България" ще излязат ли на протест сега - пред Президентството или ще отидат пред Партията на промяната да протестират", допълни лидера на ГЕРБ.

Борисов посочи, че не е изненадан от това, че вчера Асен Василев е казал, че има идеологически противоречения с "Да, България".

"Аз съм сигурен, че е така, защото "Да, България" са всичко друго, но не и проруски", коментира още Борисов.

Той допълни:

"В момента е последната фаза на играта с "Газпром" на Киро и Асен, да откраднат милиард за тези шест месеца. Втори път тази кражба ще продължи догодина.  За тези месеци, ние сме изкупили същия този руски газ през посредниците на 60 процента по-скъпа цена. С този форсмажорен договор "Газпром" след година - две ще ни осъди.

Не само че не сме получили газа, ще го платим, а в същото време сме го платили на посредници. Разбирате ли врътката? Около 800 милиона евро ще ни осъди, защото Асен Василев така са се месили с Петков, че да може да ни осъди. Единственото правилно решение тук е - да договорят това количество 100 процента диверсификация от "Газпром". Има сто начина да се докара не по-скъп газ. А когато имаш конкурент в лицето на руския газ - всички доставчици при една пазарна икономика ще свалят цените. Стига държавата да не продължава да налива милиарди".

Борисов посочи, че истински вярва, че здравият разум в България ще се върне на тези избори.

"Всички казват: "Трябва да продължите". Ами колко храмове и манастири бяха построени и ремонтирани. Като гледам "Струма" сега – спряха я и нея. Спряха "Хемус", спряха Търново. Година и половина -  нищо.

Умолявам Радев да разпореди на премиера си, на финансовия си министър да ги накарат да направят тригодишна рамкова прогноза за финансите на тази държава. И ще се отчаете от това, което ще видите. Само за догодина, по мои груби сметки и на финансовия ми екип, при нула капиталови разходи, няма да им стигнат 5 милиарда. Плюс тези, които сега дадоха  –  шест. Плюс тези, които още ги няма по Плана за възстановяване", каза още Борисов.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че здравият разум в България ще се върне на тези избори. Той бе попитан и за бъдещите коалиции след вота.

"Какво значение има вече коалиции ли са какво са? Тук става въпрос дали държавата може да бъде извадена, както служебното правителство каза, от хаоса и от разрухата", добави още Борисов.

Той заяви, че само ГЕРБ може да извади държавата от хаоса и разрухата.

Борисов коментира и твърденията на БСП , че "Възраждане" са патерица на ГЕРБ. И иронично каза "да не стане така, че "малкото гербче" да бие БСП. За пореден път той заяви, че е в интерес на ГЕРБ Корнелия Нинова да е вечно лидер на БСП.