Руските войски са напуснали района на Бровари в Киевска област, съобщи днес кметът на градчето Игор Сапожко, цитиран от сайта НВ.

Броварският район от една страна граничи със столицата Киев, а от друга — с Черниговска област.

По думите на кмета руските сили са отстъпили в посока към северния град Чернигов, а Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще извършат "определено почистване" на освободените населени места от противникова техника и мини.

Украинските сили са си върнали днес селата Слобода и Лукашовка, които се намират южно от град Чернигов и близо до главни снабдителни пътища между града и столицата Киев, твърди британското военно разузнаване, цитирано от Ройтерс, предаде БТА.

Украйна продължава също да извършва успешни, но ограничен контраатаки на изток и североизток от Киев, съобщи британското министерство на отбраната.

Чернигов и Киев бяха подложени на продължителни въздушни и ракетни удари въпреки твърденията на Русия, че намалява активността в тези райони, допълни министерството. 

Украинският сайт "Гордон" предаде, че руски части в Северна Украйна се изтеглят в посока към Беларус.

Генералният щаб на ВСУ, цитиран от изданието, съобщи за движение на смесени колони, които включват граждански превозни средства (камиони, автобуси, микробуси, леки автомобили), откраднати от руски военни, с които те изнасят  откраднато имущество.

Във все още окупираните територии руските сили продължават да ограничават движението на цивилно население, използват къщите и апартаментите му за настаняване на персонал и държат за заложници местни жители и активисти. Според "Гордон" те продължават да плячкосват и да извършват насилие срещу украинци.

Според ГЩ на ВСУ в някои райони окупаторите се опитват да принудят предприемачите да преминат към плащане на стоки и услуги в руски рубли.

Тези съобщения не са потвърдени от независими източници.