Къде е министър-председателят и защо не идва на парламентарен контрол.

Този въпрос поставиха днес от ГЕРБ (чийто министър-председател Бойко Борисов не стъпваше в парламента) и ДПС, след като бе съобщено, че Кирил Петков няма да участва в петъчния блиц контрол "поради неотложни ангажименти".

На трибуната се заредиха оратори и на двете партии, някои от които персонално атакуваха Петков. Като, например зам.-председателя на ДПС Йордан Цонев, който обяви, че понеже днес било 1 април - Ден на шегата, явно премиерът имал професионален празник. Препратката тук трябваше да бъде историята с канадското гражданство на Петков, като от Движението не пропускат да отбележат, че той бил лъжец. Излъгал за гражданството си, за да стане министър на икономиката.

В атаките се включи и Тома Биков (ГЕРБ). За да отбележи, че явно Петков, както и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев, който също не е на контрола поради неотложни ангажименти, не са разбрали, че днес имало контрол. Василев всъщност лети за Италия.

Напрежението обаче ескалира, когато председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова размаха от трибуната скрийншот - снимка от сайт, на която се вижда, че премиерът е в столицата. Става въпрос за сайта "Пик", който Атанасова определи като "водеща медия".

Премиерът в действителност бе в София, като се срещна с протестиращите полицаи, които искат 25% увеличение на заплатите и разпънаха палатков лагер при Ларгото.

"Не мога да разбера тази трагедия. Бойко Борисов четири години никой не можа да го вкара в тази зала" - сложи точката Борислав Гуцанов (БСП), изричайки безспорен факт.

Отсъствията на премиери и министри от контрола често се "извиняват" служебно, като те в нито един момент не са имали задължението да посочват поради какви точно причини не могат да се явят. 

След почивката обаче депутатите продължиха да се карат за отсъствието на Кирил Петков, а Хамид Хамид (ДПС) направи следното предложение: вместо Петков да се яви шефката на кабинета му и говорителка на правителството Лена Бориславова. Защото тя била истинскиятминистър-председател.