Министърът на културата Атанас Атанасов създаде сам скандал около избора на нов директор на Народния театър, след като обяви пред БТВ, че няма да подпише протокола от конкурсната комисия, защото единият кандидат се явил в нетрезво състояние.

Въпросите, които театралната гилдия си задава втори ден, са:

  • Как е установил министърът, че кандидатът е пиян, след като не е направен тест дори с дрегер?
  • Защо се спира целият конкурс, след като набеденият за пиян кандидат не е класиран на първо място?

Според театрали класираният на първо място за директор - Васил Василев, заслужава поста и вече дори приема поздрави. Не така мисли обаче министър Атанасов, който се представя в тв участия като "Аз съм Наско".

"Един порок се появява в нашето общество. Обстоятелствата около конкурса за директор на Народния театър са меко казано съмнителни. Изказаха се мнения, че един от кандидатите се е явил в нетрезво състояние и е класиран. На конкурса води Васил Василев, за който всички си честитиха, че е новият директор  - съжалявам, ако разочаровам много хора, но това не е така. Аз не съм си сложил подписа на протокола и няма да го направя, докато не изясним всички обстоятелства", каза министърът пред Цветанка Ризова.

Атанасов обясни, че изчаква становище на юристите на министерството.

Особеното в конкурсите за държавни постове е, че решенията на конкурсната комисия относно класирането на кандидатите не подлежат на съдебен контрол, а може да се обжалва само неспазване на механизма на конкурса. 

В конкурса се състезаваха директорът на театъра в Плевен Васил Василев, досегашният директор Мариус Донкин, актьорът и преподавател Сава Драгунчев и режисьорът Бойко Богданов (за когото се предполага, че говори министърът).

Монтиран 4-часов запис от конкурса, продължил 6 часа, се появи в YouTube.

Репортер на Клуб Z го изгледа и установи, че не могат от него категорично да се правят изводи за състоянието на кандидатите. Представянето на Богданов, макар и доста нетрадиционно, бе също и адекватно. Той нарече репертоара на Народния в момента "мусака", каза, че липсват знакови автори като Шилер и Гьоте, които присъстват в репертоара на всеки национален културен институт, и че ще създаде режисьорска и литературна колегия, която да определи политиката на театъра. 

"Знаете ли, че Народният театър има 14 щатни хигиенистки и само един режисьор? Ние да не сме фирма "Волф", попита по време на изслушването Бойко Богданов.

 Спечелилият Васил Василев e бил заместник на министъра на културата Петър Стоянович и общински съветник от БСП в Ловеч.

"Благодаря на министъра на културата Атанас Атанасов, който в регламентирания срок обяви публично, чрез предаването "Лице в лице" резултата от проведения конкурс за директор на Народния театър "Иван Вазов", като съобщи, че спечелилият конкурса е Васил Василев. Приемам това и за уведомление към мен, макар да буди недоумение заявлението му, че няма да разпише протокола от проведения конкурс", реагира във фейсбук Василев.

Според Атанасов имало и друг пример, че конкурсът не е бил правилно проведен - "един от членовете на комисията си е тръгнал преди гласуването".

Министърът не беше сигурен ще има ли нов конкурс, ако се окаже, че с този има проблеми, или само ще се дисквалифицират определени кандидати. Чака становище от юристите на министерството.