Възможно е бившият шеф на НАП Румен Спецов да бъде част от листите на "Продължаваме промяната" на предстоящите парламентарни избори. Апартаментът в Дубай, който той декларира пред КПКОНПИ, е купен с кредит, взет от съпругата му, която има успешна кариера в "целия гълф" (в целия залив, очевидно Персийския - б.р.).

Това стана ясно от думите на самия Спецов пред бТВ. Той поясни, че семейството му живее в Дубай от 5 години.

"Този апартамент е надлежно деклариран. Купен е с кредит от банка в Дубай, там лихвите са ниски. Съпругата ми е търговски директор в голям арабски холдинг, отговаря за електроната търговия на една известна козметична компания в целия гълф. Само на базата на нейните доходи банка в Дубай отпусна кредита", каза Спецов.

И допълни, че в Дубай лихвите по ипотечни заеми са 1,5%.

"Предстоят може би такива разговори, нямам категорично решение за себе си".

Това каза Спецов на въпрос дали ще бъде част от листите на "Продължаваме промяната". Той обаче обясни, че е възможно да бъде част от партията дори смао като експерт.

"Нямам политически амбиции, винаги съм бил експерт в моята си дейност", каза Спецов.

Той заяви, че никога бившият финансов министър Асен Василев не се е месил в неговата работа.

"Работих с Василев лесно и диалогично, като той четеше всеки един доклад на НАП. Оценката за работата ми да я поставят другите хора – Министерство на финансите, Министерски съвет и бизнесът. Доволен съм от това, което НАП извърши във времето, в което бях изпълнителен директор", каза Спецов.

Той поясни, че НАП не може самостоятелно да се определя плана за приходите, а това е един непрекъснат процес заедно с Министерство на финансите. Министерство на финансите получават ежедневно информация по видове данъци и се анализират, като се прави прогноза за тримесечието и за цялата година,.

"Няма проблем даден изпълнителен директор да бъде сменен. Има нов премиер, нов финансов министър и той си определя неговия екип. Всеки министър на финансите е в правото си да определя своя екип и хората, с които ще работи – в това няма проблем", подчерта Спецов.

Очакваните приходи за 2022 г., които НАП трябва да събере са 31.5 млрд. лв.

Спецов беше освободен от поста от служебния министър на финансите Росица Велкова с аргумента , че е подавал разнопосочни данни за прогнозните и очаквани данъчни приходи за 2022 г. По този повод Спецов каза, че данни за реалните и очакваните приходи от различните данни се поддават ежедневно на Министерството на финансите, като тази информация се анализира.

Бившият изпълнителен директор на НАП изрази съжаление, че с атаката срещу него, всъщност атакува целия екип на агенцията. Според Спецов в разговора с него министърът на финансите не е изразила претенции към работата му.

В деня, в който беше уволнен, той каза, че Росица Велкова го е извикала и му е обяснила, че го освобождава по политически причини и уволнението му не било свързано с работата на приходната агенция.

По повод темата с данъчните задължения на "Булгаргаз", които към юли са 101.9 млн. лв., Спецов каза, че това е проблем от месеци и с него Министерството на финансите е запознато.

По повод казуса със задълженията към бюджета от над 1 млн. лв. на фирма "Граникс трейдър", която е била на съпругата му, а и негова, той обясни, че към момента на продажбата й тя дългове не е имала. Спецов посочи, че е разпитван от прокуратурата по разследването за укриване на ДДС от фирмата, като указал пълно съдействие.