Скъсяваме карантината за COVID, като се предвижда да има малка разлика за ваксинирани и неваксинирани.

Това обясни пред БНР във вторник служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

"Говорим категорично за скъсяване на периода на карантина и за ваксинирани, и за неваксинирани. Повечето хора след петия, шестия ден вече не разпространяват заразата. По този начин ще разтоварим населението от тази ограничителна мярка, ще помогнем на бизнес, на всички", каза той.

Решението за точните срокове се чака днес от експертния съвет по въпросите на COVID към министъра.

"Бяха бракувани много ваксини – над 1,3 млн.", отчете Меджидиев.

Затова и вече се дава възможност да се отваря флакон с ваксини и при по-малко желаещи да се имунизират.

"На принципа съм по-добре един ваксиниран, отколкото нула ваксинирани", каза Меджидиев по този повод.

Типът вирус и мутацията са различни в сравнение с предходните вълни. Затова и експертен съвет взема адекватни мерки седмица за седмица, които да не важат цял месец, разясни Меджидиев по отношение на мерките, свързани с разпространението на коронавируса.

Той увери, че медиците, които в момента поставят ваксини, ще получат парите си със задна дата от юли.

От следващия понеделник трябва личните лекари вече да могат да издават направления за безплатни изследвания с антигенни тестове.

Здравният министър даде и информация за състоянието на двете деца, които бяха транспортирани от Стара Загора в "Пирогов" след катастрофата със сръбския автобус.

Оперираното дете е в съзнание, в по-добро общо състояние. Операцията е преминала добре. Другото дете все още е в критично състояние, не е в пълно съзнание. При него продължават реанимационните мероприятия.