Еврото понесе нов удар в петък, като падна до най-ниската си стойност спрямо долара от 4 и половина години насам поради очаквания, че Европейската централна банка скоро ще започне невиждана акция за печатане на пари, съобщи Ройтерс.

Днес единната валута се разменяше за $1,2035 – ниво, което не беше виждано от средата на 2010 г. Междувременно доларът поскъпна и до най-високата си стойност от 9 години насам спрямо кошница от другите международно търгувани валути.

Еврото може да падне под $1,20, защото има сериозен риск следващата седмица данните за инфлацията в еврозоната да се окажат ниски, което ще накара ЕЦБ да започне сериозна акция по изкупуване на облигации с цел осигуряване на повече свободни пари на пазара, смятат анализатори.

Миналата година еврото поевтиня с 12% спрямо долара, което е най-сериозният годишен спад от 2005 г. насам. Валутни експерти, които зе заричаха, че през 2015 г. разменният му курс ще е $1,28, вече коригират прогнозите си на $1,18, (б.р. 1,67 лв. за долар), пише Блумбърг.

Според анализ на банката "БНП-Париба", до края на 2015 г. курсът на единната валута може да падне и до $1,15, което е 1,70 лева. В края на 2014 г. разменният курс на БНБ за зелените пари беше 1,60841 лева.

Лихвите по облигациите на най-задлъжнелите страни от еврозоната паднаха в знак, че скоро ЕЦБ ще започне тяхното изкупуване, след като президентът на институцията Марио Драги коментира, че не може да се справи с ниските нива на инфлация във валутната зона.