Западната хегемония означава стагнация за целия свят, мракобесие и неолиберален тоталитаризъм. Това обяви руският президент Владимир Путин в обръщението си към участниците и гостите на 10-ата Московска конференция за международна сигурност.

"Те (западните елити) се опитват с всички сили да запазят хегемонията и властта, които се изплъзват от ръцете им, опитват се да държат страните и народите в хватката на неоколониалния ред. Тяхната хегемония означава стагнация за целия свят, за цялата цивилизация, мракобесие и премахване на културата, неолиберален тоталитаризъм", обяви той, цитиран от РБК.

Според президента Западът целенасочено разрушава европейската система за сигурност, "съставяйки нови военни съюзи".

"На думи това лицемерно се обявява за необходимост от укрепване на сигурността в Европа, но в действителност се случва точно обратното", отбеляза Путин.

Путин се оплака, че предложенията за взаимни мерки за сигурност, направени от Русия през декември миналата година, "за пореден път бяха игнорирани". Тогава Москва постави ултиматум пред НАТО да се изтегли от Източна Европа и да обещае, че никога няма да позволи на Украйна да се присъедини към алианса си. 

В речта си на конференцията Путин възропта срещу западните санкции и увери без да навлиза в подробности, че преките загуби на ЕС през следващата година от "санкционната треска" ще надхвърлят 400 млрд. долара.

"Това е цената на решения, които са извън реалността и са взети противно на здравия разум", подчерта държавният глава.

Това не е първият път, в който президентът призовава за край на "еднополюсния свят", наложен от САЩ. В края на юли той отбеляза, че "моделът на тоталното господство на златния милиард" е несправедлив, тъй като разделя народите "на първа и втора класа" и следователно "е расистки и неоколониален по своята същност".

"Колкото и западните и така наречените наднационални елити да се опитват да запазят съществуващия ред на нещата, идва нова ера, нов етап в световната история и само наистина суверенните държави могат да осигурят висока динамика на растеж", посочи той.