Жребият за групите на Световното в Катар (21 ноември - 18 декември) бе хвърлен. Четири години по-късно Бразилия, Сърбия и Швейцария отново са в една компания (гр. G), а два от фаворитите - Испания и Германия, ще спорят още в тази фаза.

В мача на откриването на 21 ноември Катар излиза срещу Еквадор.

Вижте групите:

Група А

1. Катар, 2. Еквадор, 3. Сенегал, 4. Нидерландия

Група В

1. Англия, 2. Иран, 3. САЩ, 4. победител от европейския плейоф (Уелс, Шотландия или Украйна)

Група С

1. Аржентина, 2. Саудитска Арабия, 3. Мексико, 4. Полша

Група D

1. Франция, 2. победител от междуконтинентален плейоф (Австралия, ОАЕ или Перу), 3. Дания, 4. Тунис

Група Е

1. Испания, 2. победител от междуконтинентален плейоф (Коста Рика или Нова Зеландия), 3. Германия, 4. Япония

Група F

1. Белгия, 2. Канада, 3. Мароко, 4. Хърватия

Група G

1. Бразилия, 2. Сърбия, 3. Швейцария, 4. Камерун

Група H

1. Португалия, 2. Гана, 3. Уругвай, 4. Република Корея

Световният Франция попадна в гр. D с Дания, Тунис и победителя от плейофа между Перу и един от двойката Австралия - ОАЕ. 

В група А, освен Катар и Еквадор, са още и трикратният финалист на мондиали Нидерландия, както и първенецът на Африка Сенегал.

Финалистът от предишното световно първенство Хърватия попадна в гр. F, където са още Белгия, Мароко и завръщащият се на световната сцена тим на Канада.

Като особено интересна се очерта гр. Е, където са Испания, Германия, Япония, а четвъртият ще бъде Коста Рика или Нова Зеландия (ще играят бараж).

Англия е в гр. В в компанията на САЩ (на Мондиали вече е препъвал островитяните) и Иран, а е възможно да има и още една британски тим. Тук квотата се решава между Уелс, Шотландия или Украйна. Победителят в срещата между последните два трябва да срещне "драконите".

Петкратният световен шампион Бразилия изтегли Сърбия и Швейцария, с които игра и на предишното Световно първенство в Русия. Четвъртият отбор в групата е Камерун, който бе със "селесао" в един поток през 2014 г.

Две от най-големите звезди на световния футбол - Лионел Меси и Роберт Левандовски, ще се изправят един срещу друг, тъй като Аржентина и Полша се озоваха в гр. "С". Там бяха изтеглени още Мексико и Саудитска Арабия.

В последната група Н, която може би е и най-равностойната, са Португалия, Уругвай, Република Корея и Гана.

В церемонията участваха осем легенди на футбола - двукратният световен шампион с Бразилия Кафу, нигерийската икона Джей-Джей Окоча, бившият национален селекционер на България - германецът Лотар Матеус, доскорошният голмайстор номер 1 в историята на националните отбори - иранецът Али Даеи, най-успелият катарски играч от миналото Адел Ахмед Малаллах, сръбският специалист Бора Милутинович, най-популярният алжирски футболист за всички времена Рабах Маджер, както и дългогодишният лидер на националния отбор на Австралия Тим Кейхил.