Вторник се оказа денят на голяма активност за регистрация на партии и коалиции за поредните предсрочни парламентарни избори на 2 октомври. Днес да внесат документите си през ЦИК минаха ПП, ДБ, БСП, ДПС, "Възраждане", ВМРО...

Засега всички сами за себе си, без предварителни коалиционни обединения.

Какви заявки дадоха някои от политическите сили?

ПП със сигурност ще работи с ДБ. Или преди, или след изборите

"Продължаваме промяната" със сигурност ще работи заедно с ДБ, дали под формата на предизборна или следизборна коалиция, това е въпрос на тактика - кой вариант ще ни донесе най-много мандати в 48-ото Народно събрание, коментира Никола Минчев от ПП.

Той съобщи, че днес ще получат резултатите от дълбочинна социология, която са поръчали, за да видят наистина, кой е по-добрият вариант за събиране на повече избиратели.

Той коментира, че целта им е мнозинство и посочи, че освен с ДБ, в миналия парламент са работили добре и с БСП.

"Целим се в този формат да имаме мнозинство в бъдещия парламент. Това е нашата заявка и за това работим", коментира бившият шеф на НС. 

ПП се регистрира като коалиция с мандатоносители "Волт" и СЕК.

Нинова: Незабавни преговори с "Газпром"

Лидерката на БСП Корнелия Нинова обяви, след като подаде партийните документи в ЦИК, че от соцпартията ще искат незабавни преговори с "Газпром". 

Имаме четири работещи решения, с които гарантираме, че ще преведем България и народа си по-спокойно през следващите месеци, заяви още Нинова. Първото е, ако ни дадете повече доверие и участваме в следващия кабинет, налагане на мораториум върху цената на газа, водата и парното за битовите потребители, посочи тя. Второ - сериозна програма за компенсация на бизнеса за разликата в цените, трето - продължение на социалната програма и социалните приоритети, и четвърто - незабавни преговори с "Газпром", добави Нинова.

ДБ: Ние заявихме ясно желание, на ход е ПП

Желанието на “Демократична България” за общо явяване на изборите с “Продължаваме Промяната” е ясно заявено, каза бившата равосъдна министърка Надежда Йорданова, която беше сред отишлите в ЦИК да занесат папките с подписите за изборите, и добави:  “На ход са колегите от ПП. България има нужда от голямо обединение, което да представлява протестиращите от 2020 г.”. 

Заявяването на самостоятелна регистрация на  “Демократична България” означава, че се очаква ясен отговор от ПП. Йорданова обаче уточни, че има още възможности за съвместно явяване - до 27 август е възможно регистрираните вече формации за участие в изборите да направят нови конфигурации, да се обединят за общо явяване.

“Внесохме в ЦИК 8088 подписа от съмишленици, които подкрепят явяването ни на изборите. Осмицата е символ на равновесие и устойчивост. Това е израз на нашето желание и нашето виждане, че в България трябва да има разум в политиката и устойчиво управление. Ние събирахме подписите на открито, сред хората. Така ясно чухме техните желания - да довършим започнатото и да осигурим едно стабилно управление на страната”, каза още Йорданова.

ДПС: Много добър наш резултат е победа на българските граждани

ДПС трябва да има много добър изборен резултат, за да победят българските граждани. Крайно време е да пресечем лъжата в политиката. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред журналисти на излизане от ЦИК и не пропусна обичайната си тема за възстановяването на нормалността.

"Възраждане" ще спечели изборите и ще управлява сама. Това обяви заместник-председателят на партията Петър Петров пред журналисти на излизане от сградата на Централната избирателна комисия. 

ВМРО се явява сама

Отиваме на избори с платформата на ВМРО, основана на защита на българския интерес, който беше предаден от коалицията „анти Македония“. Това каза съпредседателят на ВМРО - Българско национално движение (БНД) и евродепутат Ангел Джамбазки.

Внесохме повече от 4000 действителни подписа, амбицията ни е да бъдем участници в управлението на държавата, добави той.

Организационният съвет на ВМРО – БНД взе решение в събота за самостоятелно явяване на партията на предстоящия вот.

Според Джамбазки евентуалното патриотично обединение не се е провалило, разговорите продължават и може би не на тези, но на следващи избори би могло да има. 

ГЕРБ изпревари останалите по цветановски

Без Цветан Цветанов, но по цветановски. ГЕРБ не пропусна да изпревари останалите партии в подаването на документите си в ЦИК за изборите още на 11 август. След което Томислав Дончев обясни, че това дали партията се регистрира първа не е важно, а да е първа на изборите.