"Вчера в общинския съвет на Каварна, беше разгледана докладна с предложение за организиране на Джулай морнинг от сдружение, в което участвам аз.

Поради факта на моето участие, съветниците отхвърлиха докладната да организирам Джулая в Камен бряг тази година, след като съм го правил 14 години."

Това написа във фейсбук Цонко Цонев - дългогодишен кмет на Каварна, който бе превърнал неголямото градче в "морска рок столица".

Той написа това в групата "Катунът от Каварна", която е озаглавена така по думите на бившата кметица Нина Ставрева - че рокаджиите, които над десетилетие даваха живот на градчето, били като катун.

"Да са живи и здрави. Със злоба и отмъстителност нищо не се постига", написа Цонев, който на местните избори през 2015 г. не се кандидатира, после бе общински съветник, а след 2019 г. не е и в ОС.

Иначе след края на мандата Цонев премести празнуването на първото юлско утро на различни места, включително на Дунав - край Тутракан. Завърна се на Камен бряг в последните 2 г. - но без помощта на общината.

Що се отнася до празнуването на Джулая край Камен бряг, то бе толкова "култово" в продължение на над десетилетие, че дори неотдавна наследниците на починалия през 2021 г. Джон Лоутън отидоха именно на това място и разпръснаха праха му.

 

Според Хеви Кметъла все пак опонентите му ще организират тази година "юлско утро" - на инат.

"Такива действия показват нивото на тези, които са ги взели. Пожелавам им успех и това е - какво друго да кажа?!", коментира Цонев пред Клуб Z.

"Аз го правих в двете най-тежки години на коронакризата - 2020 и 21-ва, общината я нямаше никаква.

А сега всичко се оправи и решиха, че могат да се включат", поясни той.