Руският президент Владимир Путин планирал да превземе по-голямата част от Украйна и да убие Володимир Зеленски, "ако е необходимо", пише "Вашингтон пост", позовавайки се на източници сред висшите американски, украински, европейски и НАТО служители.

Изданието пише, че през октомври 2021 г. ръководителите на висшите американски разузнавателни служби, военни и дипломати се събрали в Белия дом за спешна среща с президента Джо Байдън. Те представили строго класифицирана разузнавателна информация, съставена от придобити сателитни изображения, прихванати разговори и човешки източници, които разкривали плановете на Путин за пълномащабно нахлуване в Украйна.

Американското разузнаване е проникнало в множество точки в политическото ръководство на Русия, шпионския апарат и армията, от висшето ръководство до фронтовата линия, обяснява "Вашингтон пост".

Изданието добавя, че военните планове на Путин включвали завземането на по-голямата част от Украйна.

"Ние оценяваме, че те (Русия) планират да започнат значителна стратегическа атака срещу Украйна в няколко посоки едновременно", казал председателят на началник-щабовете на САЩ Марк Мили на Байдън през октомври 2021 г.

Според американското разузнаване руските войски е трябвало да атакуват от север - от двете страни на Киев. Някои сили планирали да се придвижат на изток от столицата през Чернигов, докато други - да обкръжат Киев от запад, придвижвайки се на юг от Беларус през територията между "Чернобил" и околните блата.

Руснаците решили да атакуват през зимата, така че твърдата почва да направи терена лесен за преминаване на танкове. Нашествениците планирали да превземат Киев за три или четири дни. По-специално руските специални части трябвало да навлязат в столицата и да отстранят Зеленски, а "ако е необходимо" да го убият. След това агресорът планирал да постави марионетно правителство, контролирано от Кремъл.

Изданието пише, че руските войски трябвало да нахлуят от изток и да преминат през центъра на Украйна до река Днепър, а войските от Крим да превземат югоизточното крайбрежие. Според нашествениците всичко това е трябвало да отнеме няколко седмици.

След това руските войски трябвало да се прегрупират, превъоръжат и да се придвижат на запад, към линията север-юг - от Молдова до Западна Беларус, оставяйки на запад остатъците от украинската държава - територията, която според изчисленията на Путин е била населена с "непоправими неонацистки русофоби".

За редица служители в Белия дом било трудно да си представят мащаба на амбициите на диктатора.

"Не изглеждаше като нещо, което една разумна държава би направила", казал по-късно един от участниците в срещата в Белия дом.

"Вашингтон пост" пише, че в края на лятото, събирайки разузнавателни данни от границата и от Москва, анализатори, посветили кариерата си на изучаването на Путин, ставали все по-убедени, че диктаторът забелязва, че "прозорецът на възможностите се затваря".

"Украинците се надигнаха вече два пъти, настоявайки за демократично бъдеще без корупция и влияние на Москва, по време на Оранжевата революция от 2004-2005 г. и протестите на Майдан от 2013-2014 г., предшестващи анексирането на Крим от Русия", посочва "Вашингтон пост".

Според експертите Путин вярвал, че администрацията на Байдън е претърпяла горчиво унижение с изтеглянето от Афганистан и няма да желае да се забърква в нова война. САЩ и Европа все още се борили с пандемията, германският канцлер Ангела Меркел напускала поста си, френският президент Еманюел Макрон бил изправен пред нови избори, а Обединеното кралство страдало от икономически спад след Брекзит - тези процеси мотивирали още повече руският президент, че е назрял моментът за действие.

"Големи части от континента зависят от руския петрол и природен газ, които Путин вярваше, че може да използва като клин, за да разцепи западния съюз. Той натрупа стотици милиарди долари парични резерви и беше уверен, че руската икономика ще може да издържи на неизбежните санкции, както беше в миналото", обяснява още "Вашингтон пост".