Общинските съветници на БСП в София без особени изненади се обявиха против предложението площада пред руското посолство да носи името "Героите на Украйна". Идеята е на журналиста Найо Тицин като знак на подкрепа към Украйна във войната. Според столичната кметица Йорданка Фандъкова пред Нова тв в събота в СОС имало нагласа предложението да бъде прието.

"Ние, общинските съветници от групата на БСП в Столичния общински съвет (СОС), категорично заявяваме, че сме против и няма да подкрепим конюнктурното и незаконно създаване и кръщаване на площади в София", гласи днешната позиция на червените общинари, разпространена днес в медиите.

Според тях гласуването на решение на следващата сесия на съвета за създаване на нов площад и неговото именуване "Героите на Украйна" щяло бъде взето "в грубо нарушение на закона и собствената, на СОС, Наредба за именуване и преименуване на общински обекти и за паметниците и другите възпоменателни знаци на територията на Столичната община".

"Надяваме се, че обявеното ново мнозинство в СОС на ГЕРБ-СДС и "Демократична България" ще спази закона и няма да позволи да бъде въвлечено във вземането на едно спорно решение, с ясно изразен политико-популистки характер, което със сигурност няма да бъде одобрено от по-голямата част от гражданите на София", продължават те.

Общинските съветници от групата на "БСП за България" припомнят заявеното от журналиста Найо Тицин в предаването "Панорама" на БНТ1, излъчено на 1 април т. г., че в София ще има площад "Героите на Украйна".  Журналистът обясни, че този площад все още не съществува официално, но ще бъде обособен сега, "точно пред руското посолство, пред входа", където ще се оформи от четири улици - "Драган Цанков", ул. "Никола Мирчев" и две по-малки. Тицин съобщи също, че в петък е получил уверение от общината и от "прозападното, проевроатлантическото голямо мнозинство" в СОС, в т.ч. ГЕРБ-СДС и "Демократична България", че решението за създаване на площад "Героите на Украйна" ще бъде гласувано на сесията на СОС в четвъртък, 7 април т.г.

"Оставаме безкрайно изненадани на какво основание и по каква процедура журналистът Найо Тицин обяви, че решение за създаване на нов площад в София и именуването му "Героите на Украйна" със сигурност ще бъде взето от СОС и то след няколко дни. Оставаме и в недоумение, че в СОС вече е налице ново "прозападно, проевроатлантическо голямо мнозинство включващо, ГЕРБ-СДС и "Демократична България". Подобно "обещание" за взимане на бъдещо решение от СОС грубо нарушава независимостта на основния орган на местно самоуправление и руши неговия имидж, навеждайки на мисълта, че решенията в него не се вземат при открит дебат, а някъде на "тъмно" по неясни процедури", посочват общинските съветници от БСП.

Те излизат с аргумента, че "съгласно чл. 2 от Наредбата за именуване и преименуване на общински обекти, имената на общинските обекти и паметниците, и другите възпоменателни знаци следва да са посветени на хора, събития и постижения с принос за световното и националното развитие и за развитието на гр. София".

Предлаганото име на бъдещия площад със сигурност не събира безспорен консенсус в обществото, което налага сериозно обществено обсъждане на темата, посочват червените общинари. Член 7 от посочената Наредба изисква предложенията за именуване и преименуване писмено да се съгласуват и със съответните общински администрации по местонахождение на обекта, в случая това са районният кмет и администрацията на район "Изгрев". Такова съгласуване не е налице. Съгласно чл. 8, ал. 1, т. 5 от Наредбата при именуване на обектите е необходимо запазване на връзката между наименованията на улиците, булевардите, площадите и други обекти, утвърдили се като маркиращи топоними в района. Предлаганото име на бъдещия площад категорично не отговаря на това изискване. В пълна неяснота сме къде точно и с каква големина ще бъде обособен новият площад. Това ще засегне ли уличната регулация, за което е необходимо провеждане на съответни процедури по Закона за устройство на територията, негодуват още от БСП.