Резултатът на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще бъде еднакъв, независимо дали двете формации ще се явят заедно или поотделно. Това каза пред БНТ Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната". Така той коментира резултатите от социологическото проучване, което от партията бяха поръчали по темата.

Окончателното решение за явяването на двете партии щяло да е ясно до ден-два.

"Нещата са на кантар. Заедно или отделно - няма особено движение в гласоподавателите. Реално резултатът изглежда еднакъв", каза Василев.

Той изтъкна, че шансовете "Продължаваме промяната", "Демократича България" и БСП да имат 121 мандата в парламента са "доста големи".

"Зависят основно от това дали хората ще излязат да гласуват", каза Василев.

Той каза, че целта на "Продължаваме промяната" е да има стабилна коалиция и няма значение дали един депутат ще бъде при тях, или при "Демократична България".

Василев поясни и какви са идеологическите различия между трите партии. Той припомни, че БСП е искала прогресивен данък, но това не е било прието. От друга страна "Демократична България" не е искала широка социална програма, но тя е била факт.

"Работихме добре с двете формации, няма проблем да работим с тях в бъдеще", каза Василев.

Според него различията с БСП по отношение на "Газпром" ще се преодолеят с разговори.

Василев изтъкна, че трите партии имат консенсус по важните теми - да не се променя геополитическата ориентация на България и държавата да се управлява без рекет върху бизнеса, а парите да отиват при хората и всички фирми.

"Мислите ли, че ако Бойко Борисов беше на власт инфлацията щеше да е по-ниска? Не, голямата част от инфлацията е привнесена. Вързани сме през борда с еврото", каза Василев.

И допълни:

"Това, че можем без руски газ, е вярно. Нищо не пречи, ако от "Газпром" започнат да си изпълняват договора, дадат оферта, по-ниска цена, пак да ги включим в микса, но не трябва да сме зависими от тях".

Той коментира и думите на Корнелия Нинова, че президентът Румен Радев е част от онези, които свалиха правителството на Кирил Петков.

"Не мога да коментирам ролята на президента, нямам данни", каза Василев.

За вероятността за следизборна коалиция с ГЕРБ Василев каза:

"Отказахме категорично тази евроатлантическа коалиция, която се опитваха да пробутват. Да се хванем всички с ГЕРБ под ръка и да забравим миналото. Това няма как да стане".

И допълни:

"Ние сме тук, докато не свърши мачът. Първият рунд мина, имахме някои победи, поотупаха ни малко. Вторият рунд предстои. От всички гласоподаватели зависи дали ще гласуват да се върне стария модел".