Членът на Камарата на представителите на САЩ Лиз Чейни бе победена на първичните избори на Републиканската партия в щата Уайоминг от Хариет Хейгман, предадоха Ройтерс и АП, като се позоваха на прогноза на тв канал Ен Би Си нюз.

Хейгман е подкрепяна от експрезидента Доналд Тръмп, а Чейни, дъщеря на бившия вицепрезидент Дик Чейни, е част от вътрешнопартийната опозиция срещу евентуално кандидатиране на Тръмп в президентските избори през 2024 г. През есента на тази година предстоят междинни избори за Конгреса на САЩ.

"Днес, без значение какъв ще е изходът, е със сигурност началото на борба, която ще продължи", каза след като гласува вчера 56-годишната Чейни, придружена от баща си. "Ние сме изправени пред момент, в който нашата демокрация наистина е под атака и под заплаха. И тези от нас отвсякъде - републиканци, демократи и независими, - които дълбоко вярват в свободата и които милеят за Конституцията и бъдещето на страната, са длъжни да поставят това над партията", добави тя.

Лиз Чейни бе сред членовете на Конгреса, които подкрепиха неуспешната втора инициатива за отстраняване на Тръмп от поста. Тя бе и активен участник в парламентарното разследване за събитията от 6 януари 2021 г., когато привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия. Кръговете около Тръмп си бяха поставили за цел да принудят Лиз Чейни или да се оттегли от Камарата на представителите, или да се яви на първични избори, припомниха информационните агенции.