Шон Пен, който е много ангажиран с каузата на Украйна, излезе в туитър с актуално предложение как да се сложи край на войната.

С малко изчисления за нужната военна техника и заключението:

"Един милиардер може да сложи край на тази война."

Ето и пълното с добри намерение предложение на холивудската звезда, което е малко трудно реализируемо на практика.

Две ексадрили от Ф-15 или Ф-16 (това са 12 изтребителя, технически по-добри от руските Ми или Су), бързо обучение от 3 седмици на украинските пилоти. Това ще струва на купувачите от частния сектор около 300 млн. долара. Още около 200 млн. долара трябват за ракетната защита. Или цялата сума е 500 млн. долара.

Така че от бързата сметка на носителя на два оскара накрая става ясно, че се търси милиардер. 

Пен все пак уточнява, че ще има някои разходи за въоръжаване, за създаване на летателни писти и др., но според него си струвало идеята да се обмисли.

България, която вече си поръча Ф-16 и си ги чака, знае, че тази работа не е толкова бърза и лесна, дори и да има достатъчно пари. Затова и доскоро се обмисляше на ниво НАТО съюзнически държави като нашата или другите от бившия соцлагер, които разполагат със съветски изтребители да ги дадат на украинците, които също са наясно как да ги управляват. Доста повече време и по-дълго обучение се изисква за Ф-15 или Ф-16.

Всъщност актьорът популяризира искания на украинската страна. Експерти обаче посочват, че обучението обикновено продължава около четири месеца. Освен това Украйна ще има проблем да осигури поддържането на машините, тръбват инженери със специфични познания и т. н. Има и друга съществена пречка - големи продажби на военна техника трябва да бъдат одобрени от американския Конгрес, посочва "Гардиън". Изтребителите се продават обичайно от едно правителство на друго.

Преди връчването на наградите "Оскар" Шон Пен обяви, че ще даде за претопяване двете си статуетки, ако по време на церемонията с видео връзка не бъде изслушан президентът на Украйна Володимир Зеленски. Това не се случи, последващо развитие по въпроса не е известно.

Още в първите дни на конфликта актьорът беше в Киев, снимаше какво се случва. По-късно отиде и на границата с Полша, за да документира огромния бежански поток.