Руснаците бомбардираха университет в украинския град Николаев.

В резултат на ракетна атака срещу Николаев в нощта на 17 август сградата на Черноморския национален университет "Петро Мохила" и жилищни сгради бяха повредени. Това съобщи в "Телеграм" кметът на града Александър Сенкевич.

По думите му две вражески ракети са влетели в сградата на университета.

Сенкевич подчерта, че на територията на университета няма военни съоръжения. Сега там приемат документи на кандидатите, подписват пропуски и издават дипломи.

"По време на обстрела в университета имаше само охрана. За щастие никой не е пострадал", допълни кметът на Николаев.

Той каза още, че жилищни сгради срещу университета са засегнати.

"Ударени са и къщи. Няма данни за жертви", допълни кметът.

Петима загинаха след срутване на сграда в Лисичанск

Петима души загинаха вчера при срутване на триетажна административна сграда в град Лисичанск в самообявилата се "Луганската народна република". Това съобщи днес Андрей Марочко, офицер от "Народната милиция" на проруското сепаратистко формирование в Източна Украйна, цитиран от ТАСС и БТА.

Под развалините остават може би още четирима човека. На място работят спасители, написа Марочко в Телеграм.

Той добави, че се води разследване за причините за инцидента.

Лисичанск бе превзет от руските въоръжени сили и сепаратистите в началото на миналия месец. Градът в украинската Луганска област пострада тежко при боевете.

Руски обстрел на военно летище в Житомирската област

На 16 август следобед руските нашественици изстреляха две ракети по военно летище в Житомирска област от територията на Беларус.
Това съобщи във Фейсбук службата за връзки с обществеността на Въздушното командване "Център" на Въоръжените сили на Украйна.

"Този ​​следобед, 16 август, руснаците вдигнаха самолети от територията на Беларус и, опитвайки се да прикрият авиационната дейност като тренировъчни полети, нанесоха ракетен удар с две управляеми въздушни ракети X-59, вероятно от изтребители-бомбардировачи "Су-34". Пистата и няколко превозни средства са повредени."

В резултат на удара няма пострадали, като личният състав е бил в укритие, допълват от авиационното командване на Центъра.