Трагедията в Стара Загора, при която мъж простреля жена си и после се самоуби, е предшествана от "класическо" домашно насилие. Това става ясно от съобщение на Военно-окръжна прокуратура Пловдив, която е поела разследването.

Както е известно, телата на мъж и жена бяха намерени в Града на липите завчера.

В.П. и военнослужещият С.П. имали сключен граждански брак от 2010 г., но напоследък отношенията им изключително се влошили, пишат днес от прокуратурата. Дори на 13 август военнослужещият посетил работното място на съпругата си и предизвикал скандал, придружен с нанесен побой.

Тъй като В.П. не се явила на работа на 15-и, нейна колежка започнала да я търси, а после била сигнализирана и полицията. Отишлите на адреса полицаи, преодолели първо заключена метална входна врата и така видели първо трупа на мъжа.

Информирали Военно-окръжна прокуратура-Пловдив, а впоследствие били открити и двата трупа - на мъжа и жената. Те имали "видими огнестрелни рани в областта на главата", поясняват от военното обвинение.

Не се съобщава дали жената преди това е подавала сигнали за домашно насилие.

От 2019 г. българският НК бе направен по-строг с изрично споменаване на случаите на домашно насилие при определяне на наказанието.

Ето и съобщението на ВОП-Пловдив:

Военно-окръжната прокуратура в Пловдив образува досъдебно производство по повод открити простреляни мъж и жена в гр. Стара Загора

На 16.08.2022 г. във Военно-окръжна прокуратура-Пловдив е образувано досъдебно производство, което трябва да установи дали на 15.08.2022 г. в гр. Стара Загора военнослужещ умишлено е умъртвил В.П., като деянието е извършено при условията на домашно насилие - престъпление по чл.116, ал.1, т.6а, вр.чл.115 от НК.

В.П. и военнослужещият С.П. имали сключен граждански брак от 2010 г. През последните месеци отношенията им се влошили, което довело до чести вербални спорове и физическа саморазправа между двамата.

На 13.08.2022 г. С.П. посетил работното място на съпругата си и предизвикал скандал, придружен с нанесен побой. Тъй като В.П. не се явила на работа на 15.08.2022 г., нейна колежка опитала да й се обади по мобилен телефон, но не успяла да осъществи контакт и се свързала с майката на В.П.

Подаден е сигнал в ОД на МВР - Стара Загора за издирване на В.П. На 16.08.2022 г. полицейски служители отишли до семейното жилище на С.П. и В.П., звънели, но никой не отварял. След като с помощта на технически средства била преодоляна заключена метална входна врата, служителите на МВР видели труп на мъж в коридора на апартамента. С оглед на обстоятелството, че се касае за военнослужещ, те са информирали компетентните органи - Военно-окръжна прокуратура-Пловдив и РС "Военна полиция" - Пловдив.

Местопроизшествието е запазено до пристигане на военен следовател, който е извършил оглед на местопроизшествието. Намерени са труповете на В.П. и С.П. с видими огнестрелни рани в областта на главата. Установено е и огнестрелно оръжие, законно притежавано от С.П., с което се предполага, че е причинена смъртта и на двамата.

Продължава извършването на процесуално-следствени действия, работи се по всички възможни версии.