Авиопревозвачът "Американ еърлайнс" (American Airlines) възнамерява да купи до 20 свръхзвукови самолета, за които е депозирал невъзвращаем депозит, макар те все още да се в ранен етап на разработване и до първия им полет да има години. 

Поръчката за самолетите, наречени "Овертюр" (Overture), е сключена със стартъпа от Денвър, щата Колорадо, "Бум суперсоник" (Boom Supersonic), информира Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Нито една от двете компании не предостави финансови параметри на сделката, включително за размера на депозита. 

"Американ еърлайнс" е вторият клиент на "Бум" от САЩ, след като миналата година дойде съобщение от "Юнайтид еърлайнс" (United Airlines) за поръчани 15 машини.      

От последния пътнически полет на "Конкорд" (Concorde) - британско-френският свръхзвуков самолет, който не успя да се задържи на пазара заради високата цена на полетите, вече изминаха почти 20 години. 
 
"Овертюр" ще бъде различен, когато се издигне в небето през 2029 година, твърди главният изпълнителен директор на "Бум" Блейк Скол. Очаква се за полет Ню Йорк-Лондон с продължителност три часа и половина цената на билета да бъде между 4000 и 5000 долара. 
   
Скептици обаче поставят под съмнение амбициозния график на компанията особено предвид многото години, необходими дори на утвърден самолетостроител като "Боинг" (Boeing) да получи одобрение от регулаторните органи за нови или дори за модифицирани самолети. 
  
Според "Бум" програмата "Овертюр" ще струва межди 6 и 8 млрд. долара, а като каталожната цена на самолета е посочена 200 млн. долара, макар самолетостроителите обикновено да предлагат на клиентите си големи отстъпки. 
                
По данни на "Бум", цитирани в прессъобщението, производството на свръхзвуковите самолети ще започне от 2025 г., а пътническите превози - към 2029 година. Те ще могат да превозват от 65 до 85 пътници със свръхзвукова скорост от 1,7 маха (1 мах е равен на 1225,04 км в час) на разстояние 7800 км. Това означава, че ще може да се стига от Маями до Лондон за по-малко от 5 часа, а полетът от Лос Анджелис до Хонолулу на Хаваите ще трае около три часа, посочва компанията.