Руският дисидент Алексей Навални призова Запада да наложи по-строги санкции срещу руските олигарси на фона на продължаващата война на Русия срещу Украйна, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Нека не забравяме: санкциите са необходими, за да принудят агресора да спре войната. Да му окажат натиск. А тук има сложни решения като петролното и газовото ембарго. Но има и наистина прости: индивидуални санкции", заяви Навални. "За тях не се изисква нищо освен политическа воля", написа той в призив от затвора, където излежава дълга присъда.

В поредица от публикации в Туитър опозиционерът изрази недоволство от това, че ръководителят на „Роснефт“ Игор Сечин е в санкционния списък на Европейския съюз, но шефът на „Газпром“ Алексей Милер не е.

Навални заяви, че милиардерът Роман Абрамович, който беше собственик на английския футболен клуб „Челси“, не е в списъка на САЩ със санкционирани лица.

По думите му от 200-те човека, определени от сп. „Форбс“ като най-богатите руснаци, само една четвърт са включени в санкционните списъци на Запада.