Луиз Инасио Лула да Силва, започна вчера официалната си кампания за президентските избори през октомври в Бразилия, избирайки, подобно на съперника си - сегашния президент Жаир Болсонаро, място, дълбоко свързано с политическата му кариера - завод, където е бил синдикален лидер през 70-те години на миналия век, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Фаворит в анкетите, 76-годишният Лула да Силва организира първия си предизборен митинг в автомобилен завод на "Фолксваген", в избирателния си район, в Сао Бернардо до Кампо, близо до Сао Пауло. 

"Тук започна всичко, тук придобих политическо съзнание. В този важен ден от живота ми, в началото на предизборната кампания, дойдох тук, за да ви кажа, че ще спечелим изборите", каза Лула да Силва, облечен с бяла риза и застанал на трибуна, заобиколен от стотици работници.

Въпреки възрастта си, той каза, че усеща у себе си "енергия на 30-годишен", и че има намерение "да върне страната" от Жаир Болсонаро, когото определи като "извършител на геноцид" и "отрицател на COVID" заради реакцията му към пандемията, отнела живота на 680 000 души в Бразилия.

"Ако някой е обладан от дявола, това е Болсонаро", каза бившият президент под аплодисментите на неговите привърженици.

С това връщане към началото на синдикалната му дейност "Лула да Силва се връща към моментите, белязали политическата му кариера, за да укрепи имиджа си на представител на работниците", каза пред АФП Адриано Лаурено, анализатор в консултантската агенция "Проспектива".

"Що се отнася до Болсонаро, той иска да се представи като "богоизбран", оцелял при атентат с нож през 2018 г.", каза експертът, според когото тези избори са "най-поляризираните" от края на военната диктатура (1964-1985 г.).

Жаир Болсонаро беше по-рано в град Жуиз де Фора, в щата Минас Жераис, където по думите му "се е родил отново", изправен на подиум на същото кръстовище, където беше намушкан с нож преди четири години от психически неуравновесен мъж, разминавайки се на косъм със смъртта.

Облечен в черно яке, закопчано до врата и прикриващо бронежилетка, 67-годишният бивш капитан от армията произнесе реч, изпълнена с патриотични послания и препратки към Бога и библията.

Той повтори обещанието си да се бори с двуцифрената инфлация, абортите, наркотиците и да защитава "частната собственост", предупреждавайки за "комунистическата" заплаха, която тегне над Бразилия, ако загуби изборите през октомври срещу съперника си Лула да Силва.

"Мит, мит", скандираха привържениците на крайнодесния лидер, събрани под лозунга "Бог, родина, семейство и свобода", някои от които бяха с фланелки в цветовете на бразилското знаме.

След това Жаир Болсонаро даде думата на първата дама, ревностна евангелистка, която спечели повече овации дори от своя съпруг. Мишел Болсонаро призова публиката да затвори очи и да рецитира молитвата "Отче наш".

"Става дума за бъдещето на семейството, на родината, повечето хора тук са верни на Бога", каза пред АФП 55-годишният бивш полицай Марсио Баржиона, присъствал на събитието.