Светът масово осъди днес масовите убийства, в който е обвинена руската армия в северно предградие на Киев. Полша поиска международнта анкетна комисия, която да разследва "геноцид", осъществен от силите на Москва в Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Русия за зверствата, извършени в Буча, предаде ДПА.

"Шокиран съм от ужасяващите снимки на зверствата, извършени от руската армия в освободената Киевска област", написа той в "Туитър". Белгийският политик обеща ЕС да помогне за събиране на доказателства, така че виновните да бъдат изправени пред международни съдилища. Той каза още, че блокът на 27-те ще наложи още санкции на Русия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън нарече потресаващи снимките на убити цивилни в Буча, предаде Ройтерс. Украинските власти заявиха, че са открили телата на 410 цивилни около Киев след изтеглянето на руските войски.

"Трябва да се понесе отговорност", каза той в интервю за Си Ен Ен. "Но мисля, че най-важното нещо е да не останем безмълвни за това. Не можем да приемем това нещо за нормално. Това е реалността за ставащото всеки ден, докато жестокостите на Русия срещу Украйна продължават", добави Блинкън. Той заобиколи въпрос дали САЩ смятат, че руските сили са извършили геноцид.

Британският министър-председател Борис Джонсън решително осъди избиването на украински мирни жители, за което се разбра след изтеглянето на руските войски от околностите на Киев, предаде ДПА.

"Руските жалки нападения срещу невинни цивилни в Ирпин и Буча са поредните доказателства, че (президентът на Русия Владимир) Путин и неговата армия извършват военни престъпления в Украйна", заяви Джонсън.

Той обеща да направи всичко по силите си, за да "умори от глад военната машина на Путин". По думите му Лондон ще затегне санкциите срещу Москва и ще увеличи оръжейните доставки и хуманитарната помощ за Украйна.

Премиерът подчерта подкрепата на Великобритания за разследване от Международния наказателен съд (МНС) на зверствата, извършени в Украйна. По думите му Лондон възнамерява да увеличи финансовата си подкрепа за следствените действия на МНС и да изпрати специалисти следователи. 

"Няма да се успокоим, докато не бъде въздадено правосъдие", каза Джонсън.

Отвращение от ужасяващите престъпления, извършени срещу цивилни в украинския град Буча, изрази в Туитър гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис.

„На извършителите трябва да бъде потърсена сметка. Гърция стои на страната на Украйна“, написа Мицотакис.

Въпреки изявленията от Русия, която отрича причастността на своите военни към военни престъпления в Буча, спътникови изображения на американската компания "Максар текнолъджис" (Maxar Technologies) потвърждават, че първите признаци на масов гроб на убити от руските сили жители на Буча се виждат още на 10 март, когато именно руснаците са контролирали градчето.

Президентът на Полша Анджей Дуда рязко коментира разкритията в Буча.

"Престъпниците трябва да се наричат престъпници, да бъдат привличани към отговорност и съдени. Фотографиите от Буча опровергават убеждението, че трябва да се търси компромис на всяка цена. Всъщост на защитниците на Украйна най-много от всичко са нужни три неща: оръжие, оръжие и пак оръжие", заяви той.

Полският министър-председател Матеуш Моравецки днес призова да бъде създадена международна комисия за разследване на "геноцида", осъществен по думите му от руската армия в украинските селища, между които и Буча, предаде Франс прес.

Канада обеща да направи всичко възможно, за да бъде привлечен руският режим към отговорност за извършване на масови престъпления в Украйна.

"Отговорните за тежи ужасяващи, въпиющи постъпки ще застанат пред правосъдието", подчерта мининистър-председателят Джъстин Трюдо.

"Съобщенията за украински цивилни, които са били убити, изнасилени или тежко ранени от руски военни са повече от позорни", каза министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн пред репортери в новозеландската столица Уелингтън, цитирана от АП. "Русия трябва да отговаря пред света за това, което е направила", добави тя.

Ардърн съобщи, че кабинетът ѝ днес е обсъдил допълнителни мерки, които Нова Зеландия би могла да предприеме, за да подкрепи Украйна и да изпрати силно послание към Русия.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид, след като в град Буча в околностите на Киев по украински данни бяха открити стотици тела на цивилни граждани след изтеглянето на руските сили. От своя страна Москва определи това като провокация.

Москва: Това е провокация

Русия отхвърли днес твърденията на Украйна, че руски войски са убивали мирни жители в украинския град Буча, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Руското министерство на отбраната заяви, че видеокадрите и снимките, показващи мъртви тела, са "поредна провокация" и "постановка" от страна на Киев.

Министерството каза, че всички руски военни подразделения са напуснали Буча на 30 март. Припомняме, че самото руско министерство каза на първи април, че все още е в Буча.