Посещението на палестинския президент Махмуд Абас в Берлин вчера завърши с голям скандал. На съвместна пресконференция с канцлера Шолц Абас обвини Израел, че извършва холокост срещу палестинците, а Олаф Шолц не реагира на репликата му.

Пресконефренцията на палестинския лидер Махмуд Абас в германската столица предизвика остри критики от страна на еврейски организации и опозицията от ХДС. Дори бившата канцлерка Ангела Меркел се включи в спора, като осъди изказването на Абас и го нарече неприемливо и то точно в страната, която е причинила смъртта на милиони евреи.

Ден след непремереното изказване на Абас на пресконференцията канцлерът Шолц написа в туитър, че е възмутен от изказването на Абас.

Палестинският лидер говори за Израел, когато бе попитан от журналист как ще коментира атентата срещу израелски спортисти в Мюнхен преди 50 години. 11 израелски спортисти бяха убити от палестински терористи през 1972 година. Абас отговори:

"От 1947 година до днес Израел е извършил 50 кланета в 50 палестинки села и градове, 50 холокоста е извършил". 

Веднага след тази реплика пресконференцията приключи и Шолц подаде ръка на госта си, без да коментира твърдението му.

Политикът от ХДС и бивш кандидат за канцлер Армин Лашет написа в туитър:

"Абас щеше да спечели симпатии, ако се бе извинил за терористичния акт през 1972 година. Вместо това да обвинява Израел в 50 холокоста е най-гнусната реч, която сме чували в канцлерството".