Европа изглежда постепенно узрява за идеята, че и тя трябва да понесе лишения, за да бъде спряна войната на руския президент Владимир Путин в Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон се обяви днес в подкрепа на това Европейският съюз да наложи нови санкции на Русия, споменавайки нейния износ на петрол и на въглища, предаде Франс  прес. Германската министърка на отбраната каза, че европейските лидери трябва да обсъдят спиране на газовите доставки от Русия, съобщи Асошиейтед прес.

"Има много ясни показания за военни престъпления" в малкото градче Буча на север от Киев, каза Макрон пред радио "Франс ентер" тази сутрин, отбелязвайки, че е почти установено, че те са дело на руската армия, която е била там.

Германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт каза днес, че Европа трябва да обмисли да затегне наказателните мерки срещу Руската федерация, като бойкотира нейния износ на газ, икономически болезнена стъпка, която европейските лидери досега отбягваха, отбеляза АП.

Съобщенията за зверства са достатъчно жестоки, така че европейските представители "би трябвало да разговарят за спиране не газовите доставки от Русия”, каза Ламбрехт пред обществената телевизия АРД. “Такива престъпления не могат да минат без отговор”, добави тя.

Германия досега се обявяваше против ембарго на газа, защото без него ще колабира цялата й индустрия. Министърът на икономиката Роберт Хабек все още е против незабавно спиране на доставките, като едновременно с това работи спешно по заменянето им с алтернативни източници.

Eвропа получава 40% от газа си и 25% от петрола си от Русия, докато тази търговия е главния източник на приходи за Кремъл, припомня АП.

Правителствата в ЕС се мобилизираха да намалят тази зависимост. Оценките на въздействието на евентуален газов бойкот от страна на Европейските страни се различават, но повечето включват значителна загуба на брутен вътрешен продукт.

От своя страна Русия временно се радва на солидни приходи заради сегашния скок в цените на енергоносителите по света, който се дължи на страхове от възможни прекъсвания на доставките.