Най-малко шест души загинаха, а 16 бяха ранени днес при руска бомбардировка срещу Харков. Това съобщиха властите във втория по големина украински град, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Президентът Володимир Зеленски осъди атаката.

"Подъл и циничен удар по цивилни, който няма никакво оправдание и показва безсилието на агресора", написа той в "Телеграм". "Няма да простим, ще отмъстим", добави украинският лидер. 

Първоначално кметът на Харков Игор Терехов съобщи за трима загинали и 10 ранени.

"Има голям пожар в жилищната сграда, която е била ударена", каза той.

След това обаче областният управител Олег Синегубов каза, че жертвите са повече.

"За съжаление, броят на загиналите и ранените при бомбардировката... нарасна: шестима са загинали и 16 са ранени", заяви Синегубов в "Телеграм".

Намиращ се на около 40 км от руската граница в североизточната част на Украйна, Харков често е мишена на удари на руската армия от началото на нахлуването в края на февруари. Войските на Москва обаче така и не успяха да превземат града.

Стотици цивилни са били убити в Харковска област за това време, показват официални данни на украинските власти.

"Задънена улица"

"Руските сили постигат минимален напредък от миналия месец, а в някои случаи ние напредваме", каза във видеообръщение съветникът на украинския президент Зеленски, Олексий Арестович и добави: Окупаторите са в "задънена улица" от стратегическа гледна точка. 

Украинските сили съобщиха, че са убили 29 "окупатори" близо до Белогорка, североизточно от Херсон, както и че са унищожили артилерия, бронирани машини и военен склад на противника. Ройтерс отбелязва, че не може да потвърди тази информация от независими източници.

Основните бойни танкови части на Русия в Украйна са износени и не са снабдени с динамична защита, което е повторение на грешките от Първата чеченска война от 1994 г., смята британското министерство на отбраната, цитирано от ДПА. Освен това много от екипажите не са обучени за поддържане на броня с динамична защита. Тези проблеми вероятно допринасят за широко разпространените инциденти с "катапултиране на купола", добре документирани във видеоклипове на очевидци от Украйна, се казва още в сводката.