Ощетяването на бюджета с 550 млн. лв., твърденията на Васил Божков, че е дал 60 млн. лв. за подкупи при правитетелството на ГЕРБ и доклад на одитната агенция, контролирана по това време от бившия финансов министър Владислав Горанов, според който в много общини над 90% от обществените поръчки са се възлагали само на един изпълнител.

Така премиерът Кирил Петков обобщи казаното от него пред Софийска градска прокуратура, която го разпитва днес близо три часа. Разпитът е по повод разследване за евентуално изнудване на Васил Божков от бившия премиер Бойко Борисов и Горанов.

"Обясних в детайли, че има няколко неща, които мен лично ме притесняват - докладът на АДФИ, според който има ощетяване на бюджета за над 550 млн. лв. На база, че Васил Божков не е платил средствата, които е трябвало да плати, бюджетът е ощетен.

От друга страна, ако се окаже вярна неговата информация, че е дал 60 млн. лв. под формата на подкуп и пари срещу изнудване, тези два факта мен лично като министър-председател ме притесняват", каза Петков.

И допълни, че според третия доклад, който е бил съставен от Министерството на финансите, от който е станало известно, че одитната агенция, контролирана по това време от Владислав Горанов като финансов министър и която трябва да одитира всички евросредства, "по някакъв начин е проспала или не е видяла, че в много от общините много от обществените поръчки са се провели така, че има над 90% концентрация със само един изпълнител на европроекти".

"Тези три факта заедно мен лично много ме притесняват", каза Петков.

И уточни, че връзката между тези три факта е Горанов, който е бил отговорното лице.

Това е второ явяване на Петков като свидетел. Първият разпит беше проведен от разследващ полицай, който, според прокуратурата, се явява некомпетентен орган, тоест няма правна стойност. На същото основание миналата седмица повторно бяха разпитани бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарът на кабинета "Борисов" Севделина Арнаудова.

На 17 март тримата бяха задържани за 24 часа, но след това бяха освободени без повдигнати обвинения. Държавното обвинение пое разследването по делото, като обяви, че Главна дирекция "Национална полиция" е надскочила правомощията си, образувайки досъдебно производство и провеждайки разпити. Още тогава от прокуратурата обявиха, че ще повторят извършените разпити, за да бъдат те законно проведени.

На въпрос какво очаква от Висшия съдебен съвет (ВСС) във връзка с искането на министъра на правосъдието Надежда Йорданова да бъде отстранен от длъжност главния прокурор Иван Гешев, той отговори, че като премиер нямал доверие на Гешев.

"Много бих се радвал ВСС да си свърши работата и да прегледа внимателно аргументите на министъра на правосъдието, защото за мен те ясно показват, че този главен прокурор трябва да си даде оставката или да бъде отстранен", заяви Петков.

А ето и официалото съобщение на прокуратурата, което дойде по-късно:

Софийска градска прокуратура разпита като свидетел министър-председателя на Република България г-н Кирил Петков по две дела

Днес, 04.04.2022 г. Софийска градска прокуратура (СГП) разпита в качеството на свидетел министър-председателя на Република България г-н Кирил Петков по делото за изнудване на Васил Божков. Повторният му разпит беше извършен, тъй като първоначалният такъв е без процесуална стойност, тъй като е бил проведен от разследващ полицай в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), явяващ се некомпетентен орган. 

Министър-председателят г-н Кирил Петков беше редовно призован чрез призовка, връчена на 31.03.2022 г. на главния секретар на Министерски съвет, който е поел ангажимент да му я предаде. В призовката бяха посочени още две резервни дати предвид евентуална служебна ангажираност на г-н Петков. 

Господин Кирил Петков се яви в СГП на основната дата и депозира пред наблюдаващия прокурор и следователя показания, които са по-обстойни от първоначалните такива, дадени пред разследващ полицай в ГДНП. 

СГП продължава извършването на активни действия по разследването и регулярно ще продължи да информира българското общество.