Третият за годината акцион за продажба на държавни ценни книжа в обем от 500 млн. лв. се провали. Днес следобяд от Министерството на финансите съобщиха, че заявените поръчки не са били одобрени. 

Причините са няколко, една от които напълно явна - подадените поръчки на всички участници не са достигнали дори исканото ниво от половин милиард лева и са събрани такива за едва 452 млн. лв. От другата вероятно е и исканата доходност от инвеститорите да е била за доста висок процент - вероятно над 2,5%. 

"Министерството на финансите ще продължи балансираната си и гъвкава политика по управление на държавния дълг, който е един от най-ниските в Европейския съюз, имайки предвид както пазарното състояние, така и необходимостта от дългово финансиране", пишат от МФ днес. 

Истината е, че лихвите по държавните дългове само ще продължат да растат и остава неясно защо - при положение, че е ясно, че ще се тегли по-голяма сума до края на годината - МФ не действа сега и то на международните пазари. 

Вече бе набран дълг от 1 млрд. лв. на вътрешния пазар на два аукциона от по 500 млн. лв. Бяха платени и 2,5 млрд. лв. на падеж по стари задължения.