Президентът на САЩ Джо Байдън призова днес за съдебен процес за военни престъпления срещу руския президент Владимир Путин и обеща нови санкции заради зверствата в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

„Видяхте какво се случи в Буча“, каза Байдън и добави, че Путин "е военнопрестъпник".

Коментарите на Байдън пред репортери дойдоха, след като украинският президент Володимир Зеленски посети Буча, един от градовете около Киев, където украинските власти казват, че са открити телата на цивилни. Зеленски нарече руските действия „геноцид“ и призова Запада да приложи по-строги санкции срещу Русия.

Телата на 410 убити цивилни са били намерени от градовете в района на Киев, които наскоро бяха освободени от руските сили, каза главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова. Журналисти на Асошиейтед прес видяха телата на най-малко 21 души на различни места около Буча, северозападно от столицата.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа в Туитър днес, че Европейският съюз ще изпрати следователи в Украйна, за да помогне на местния главен прокурор да „документира военните престъпления".

Байдън се насочи към Путин като „брутален“.

„Това, което се случва в Буча, е скандално и всички го виждат“, добави Байдън.

Президентът отбеляза, че е срещнал отпор миналия месец, когато нарече Путин "военен престъпник" след руска бомбардировка на болница и родилно отделение. Днес Байдън ясно посочи, че определението му се потвърдило.

„Този ​​човек е брутален и това, което се случва с Буча, е скандално и всички го видяха“, каза Байдън.

Разследванията на действията на Путин започнаха преди новите обвинения за зверства край Киев.

САЩ и повече от 40 други страни работят заедно за разследване на възможни нарушения и злоупотреби след приемането на резолюция от Съвета на ООН по правата на човека за създаване на комисия за разследване. Има още едно разследване от Международния наказателен съд, независим орган със седалище в Холандия.

Междувременно главният пратеник на Байдън в Организацията на обединените нации, посланик Линда Томас-Гринфийлд, обяви в понеделник, че САЩ планират да поискат отстраняване на Русия от мястото й във висшия орган на ООН по правата на човека след нови свидетелства, че руските сили може да са извършили военни престъпления в Украйна. Това ще изисква решение на Общото събрание на ООН.

Русия и другите четири постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН – Великобритания, Китай, Франция и Съединените щати – в момента имат места в Съвета за правата на човека, съставен от 47 държави-членки, който се намира в Женева. Съединените щати се присъединиха отново към съвета тази година.