"Година и половина парламентарната република буксува. Ние ще положим всички усилия съвместно с нашите партньори от "Продължаваме промяната“ да се получи мнозинство, което да излъчи стабилно правителство".

Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов пред БНР. За разлика от "Продължаваме промяната" той не спомена БСП в бъдещо мнозинство, докато от партията на Кирил Петков и Асен Василев никога не пропускат социалистите, когато говорят за перспективите за създаване на правителство на промяната.

Отношението към БСП все повече се очертава като основната разлика между "Демократична България" и "Продължаваме промяната". В рамките на предишното управление, излъчило кабинета на Кирил Петков, "Продължаваме промяната" подписа отделни споразумения с останалите 3 партии. Основната причина за това бе, че "Демократична България" не искаше да подписва общо споразумение с БСП.

"Все още нямам информация дали с "Продължаваме промяната“ ще се явим заедно на изборите. Започвам да ставам скептичен за общо явяване", каза Атанасов.

И допълни:

"Времето напредва, регистрациите бяха направени, сега остава един кратък период от време, в който би могло регистрираните субекти да се прегрупират, но там има особености, които не знам дали биха могли да бъдат преодолени".

Според Атанасов чисто егоистично от "Демократична България“ има интерес да се яви самостоятелно на изборите.

"Готови са ни листите, наясно сме с предизвикателствата, които стоят пред нас, въпросът обаче е в друго. Ако мислим държавнически и искаме да се постигне промяна, би трябвало реформаторските сили да бъдат концентрирани, за да може да преодолеят това желание на реставрацията, защото виждаме невероятно желание в реставраторските сили, основно ГЕРБ, да се върнат във властта, а това би било пагубно за българската държава".

Това каза още Атанасов.

Днес шефката на ЦИК Камелия Нейкова коментира, че предизборно обединение между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" вече е невъзможно от гледна точка на законодателството.