"Демократична България" и "Продължаваме Промяната" не могат да се обединят, "но всички партии от едната коалиция могат да се прехвърлят в другата". Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

На въпрос дали регистрираните вече коалиции "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" могат да се обединят за предстоящите избори, въпреки че са се регистрирали отделно, другият говорител на ЦИК Росица Матева обясни, че само в състава на регистрирана коалиция могат да се правят промени, в нея могат да се включват други партии, или да я напускат.

Подобно обяснение даде днес и шефът на ЦИК Камелия Нейкова.

На 31 август ще бъде изтеглен жребият за номерата на бюлетините, с които партиите и коалициите ще участват на предстоящите избори на 2 октомври. Матева посочи, че окончателният брой и вид на участниците в изборите ще бъде ясен на 30 август, след като приключат съответните проверки.

Томов посочи, че в чужбина се очаква да бъдат разкрити 734 избирателни секции. Сигурни са 559 секции, останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие. Вчера стана ясно, че в Германия ще имаме съгласие за разкриване на секции на 40 адреса, извън дипломатическите и консулските представителства, посочи Томов.

Регистрирани са 24 партии и седем коалиции за участие в изборите, посочи Матева.  До областните управители и общини са изпратени симулатори за машинно гласуване, добави тя.