Турската централна банка понижи основния лихвен процент с един процентен пункт на заседанието днес на Комитета по парична политика на финансовата институция, предаде Анадолската агенция.

Това е първият път тази година, в който банката решава да понижи лихвения процент, който от януари остава непроменен - на 14 процента. С днешното решение основният лихвен процент е понижен на 13 на сто.

"Комитетът прецени, че актуализираният лихвен процент е достатъчен предвид текущата перспектива", се посочва в оповестеното изявление. 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е известен със съпротивата си срещу високите лихви. В противоречие с класическите икономически теории той твърди, че високите лихвени проценти насърчават инфлацията. В края на 2021 г. Ердоган накара централната банка да намали основния си лихвен процент от 19 на 14 процента в периода септември-декември.  

Поредицата от намаляване на лихвените проценти миналата година предизвика валутна криза и повишаване на потребителските цени.

Миналия месец Турция отчете инфлация от близо 80 на сто на годишна база. Данните на Турския статистически институт (Тюркстат) за юли показват, че равнището на инфлацията е нараснало с 2,37 процента в сравнение с предходния месец, а спрямо юли 2021 г. инфлацията се е повишила с цели 79,60 на сто.