Руското министерство на отбраната каза днес, че Запорожката АЕЦ в Южна Украйна може да бъде затворена, ако украинските сили продължат да обстрелват съоръжението - нещо, което Киев отрича да е правил, предаде Ройтерс.

На брифинг началникът на руските сили за ядрена, химическа и биологична защита (ЯХБЗ) Игор Кирилов каза, че спомагателните системи, осигуряващи функционирането на централата, са били повредени в резултат на обстрел. Той добави, че в случай на ядрена авария в централата радиацията ще стигне до Германия, Полша и Словакия.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който днес ще се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, призова за спиране на всякакви боеве около централата.

Евгений Балицки, ръководителят на назначената от Русия администрация на Запорожска област, каза по-рано, че има риск обстрелът да повреди охладителната система на централата. 

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков заяви пред журналисти, че Москва предприема мерки за осигуряване на безопасността на съоръжението и отрече Русия да е разполагала тежки оръжия във и около централата. Русия твърди, че украинските сили водят безразборен обстрел по Запорожката АЕЦ. 

Украйна твърди, че Русия умишлено използва централата като база за извършване на атаки срещу украинските войски, а руските сили сами я обстрелват, за да обвинят после Киев за спиране на електричеството. 

Запорожката АЕЦ беше превзета от руските сили през март. Тя остава близо до фронтовата линия и многократно бе обстрелвана през последните седмици. Русия и Украйна се обвиняват взаимно за това.