Българският евродепутат Ангел Джамбазки е глобен заради знак, възприет като нацистки поздрав, съобщи председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

Наказанието е лишаване от полагаеми дневни надбавки за срок от шест дни, каза тя.

Става дума за пари, отпускани за храна и настаняване при командировките на евродепутатите в Брюксел и Страсбург, уточниха за Клуб Z от ЕП.

За това се полагат по 338 евро на ден. Така глобата възлиза на 2028 евро.

„Наказвам Ангел Джамбазки заради непристойното му поведение на 16 февруари, когато вдигна дясната си ръка в жест, възприет като нацистки поздрав, при излизането си от залата. Това накърни достойнството и репутацията на Европейския парламент“, обяви Мецола при откриването на днешното пленарно заседание.

Евродепутатът от ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) е уведомен за наказанието на 31 март. Той има правото да обжалва.

Джамбазки предизвика скандала по време на дебат на пленарната сесия на ЕП за обвързването на европейските фондове с върховенството на закона. След това, докато се изкачваше нагоре по стълбите към изхода на залата, той се обърна и изпъна дясната си ръка в продължение на няколко секунди, преди да излезе.

„Никога няма да ви позволим да ни казвате какво трябва да говорим и какво трябва да правим. Да живеят България, Унгария, Орбан, ФИДЕС и Европа на националните държави", заяви българският представител в изказването си от трибуната.

Дебатът бе посветен на решението на Съда на ЕС, че отпускането на средства от европейските фондове може да бъде обвързано с върховенството на правото в съответната страна членка. То засяга най-вече Унгария и Полша, чиито правителства са на нож с Европейската комисия.

Ангел Джамбазки е сред хората, подкрепящи Варшава и Будапеща.

Той отрече още тогава обвиненията и изпрати до евродепутатите писмо, че става дума за „дребно недоразумение“. Българският представител обвини колегите си в клевета. Джамбазки твърдеше, че изпънал ръка не за нацистки поздрав, а за довиждане.

„Бях в залата, довършвах речта ми, в която признавам, че казах нещо, с което много от вас не са съгласни и така ви провокирах.

Като напусках залата, исках да се извиня за това, като просто помахах на председателя“, написа той.