Германското правителство ще намали данък ДДС върху газа, за да облекчи гражданите, които от октомври започват да плащат високите цени на горивата.

Намалението ще важи за същия срок, в който правителството се съгласи и домакинствата да поемат част от поскъпването и така да облекчат индустрията. Срокът е октомври 2022 – март 2024.

"С тази крачка ще облекчим клиентите на газ дори повече, отколкото те ще трябва да платят заради новите цени", посочи канцлерът Олаф Шолц.

Според изчисленията заради новите цени на газа едно средностатистическо семейство с две деца, което харчи 16 000 киловатчаса за една година, ще трябва да плати 400 евро повече за газ. В същото време заради данъчното облекчение същото семейство ще намали сметката си с 480 евро. Така в крайна сметка домакинствата ще получат дори по-евтин газ от времето преди повишаването на цените.

Първоначално Германия поиска да премахне изцяло ДДС върху газа до март 2024 година, но ЕС отказа да позволи тази мярка. Затова правителството прибегна до втория вариант – намаляването на ДДС. С тази стъпка държавата просто няма да участва в печалбата от по-високите цени на енергията, а бюджетът няма да бъде ощетен.

Така се спазват и правните изисквания на ЕС, които позволяват сваляне на ДДС до 5%, но не предвиждат изцяло премахването му.

Ако държавата прибира 19% от цените на газа в момента, тя ще събере 1,4 милиарда евро повече от газ. При 7% събиранията ще са 524 милиона евро.