Вестник „Ню Йорк Таймс“ публикува днес сателитни снимки от Буча, които показват трупове по улиците на предградието още от 9 март. Снимките потвърждават обвиненията на Украйна, че руснаците са извършили зверствата в Буча. 

Сателитните снимки са направени от компанията „Maxar Technologies“. На тях ясно се вижда, че откритите сега трупове по улиците на Буча, лежат там от седмици и хората са убити след влизането на руската армия в Буча, но преди изтеглянето й. 

Фотографи на агенция „Франс прес“ влязоха първи в предградието заедно с украинските части, които си го върнаха. Техните снимки първи стигнаха до света и показаха ужасяващите зверства, извършени в Буча.

Французите са заснели 20 трупа на цивилни, някои от тях с вързани ръце. Сателитните снимки сега показват същите тези тела, които лежат на улицата от над 10 дни.

Руското военно министерство обяви снимките на журналистите за фалшификати. Според Москва до изтеглянето на руската армия от Буча на 30 март не е имало убити там. Посланикът на Русия в ООН Василий Небензя дори нарече снимките на журналистите „инсценирана провокация“. Руската армия не е извършила това, в което я обвиняват, заяви той на пресконференция вчера.

„Няма зверства срещу цивилни в Украйна. Това не е било, не е сега и няма да бъде и в бъдеще“, заяви той и обеща да даде доказателства з а невинността на руснаците на Съвета за сигурност на ООН при първа възможност.

Само ден по-късно се оказа, че думите са му лъжа и това се вижда и от Космоса.

Сателитните снимки на „Maxar“ между 19 и 21 март и показват същите трупове по улиците, които заснеха и френските журналисти. Снимките от 9 март пък показвмат 11 трупа на улица „Яблонска“, на която са повечето жертви. От сателитните изображения се вижда, че труповете са там от поне три седмици. При увеличаване на изображението се вижда и че някои от тях лежат до обекти, вероятно остатъци от взривове, други са с вързани ръце.

 „Ню Йорк Таймс“ освен това сравни сателитните образи със снимките на украинските власти, които документираха зверствата и потвърди, че труповете са в една и съща поза на едно и също място вече седмици.

Министерството на отбраната на САЩ също приема сателитните изображения за доказателство, че вината за зверствата е на руската армия.

„Мисля, че е съвсем очевидно – не само за нас, а и за целия свят, че руските сили са виновни за зверствата в Буча“, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

САЩ не могат да кажат кои руски части точно са били в Буча и са отговорни за това, но няма съмнение, че са руски части, допълни той. 

Украинският вътрешен министър Денис Монастирски заяви, че ще има бързо и независимо разследване на убийствата, като в момента спешно се поправят мостовете, взривени от руснаците при отстъплението им, за да има свободен достъп до предградието. „Международният комитет на Червения кръст вече събира доказателствен материал", допълни той. Специалисти на Международния съд в Хага също са се заели със случая.

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова съобщи, че вече има 7000 сигнала за военни престъпления, които са постъпили при нея. Тя предупреди и че в градчето Бородянка най-вероятно положението е още по-лошо и от това в Буча.

„Мисля, че за Бородянка ще говорим тепърва отделно от всичко останало“, заяви тя.