Френски лекар, обезпокоен от броя на неваксинирани пациенти, идващи в болницата му, качва във фейсбук видео, призоваващо хората да се ваксинират,

Скоро обаче той е залят от десетки, после стотици, и накрая - повече от 1000 злостни послания от антиваксърската екстремистка група  V_V, разказва АП. Групата, която е активна във Франция и Италия, тормози лекари и здравни служители, нападала е правителствени сгради и се е опитвала да прекъсне работата на ваксинационни клиники, уточнява агенцията. Името ѝ идва от филма ``V като Вендета", в който маскиран мъж търси отмъщение срещу авторитарно правителство.        

Миналия декември компанията "Фейсбук" блокира няколко акаунта, свързани с групата. Това обаче не спира V_V, която продължава активно да използва фейсбук и други платформи. Подобно на много други антиваксърски групи по света разширява обхвата си, като включва в темите си отричането на климатичните промени и други антидемократични послания.

"Нека отидем и ги хванем вкъщи, за да не могат повече да спят", пише в пост на групата.

"Борете се с нас!", пише в друг пост.

До голяма степен необузданите атаки срещу неоспоримите ползи от ваксините подчертават ограничените възможности на социалните медии да осуетят дори най-разрушителната по рода си дезинформация, особено ако не действат също толкова агресивно, пише АП, цитирана от БТА.

Изследователи в базираната във Великобритания неправителствена организация "Рисет" са установили повече от 15 000 обидни и дезинформиращи фейсбук постове на V_V, която се оказва най-активна през пролетта на 2022 г., месеци след като платформата обяви своите мерки срещу групата. В доклад за дейностите на V_V изследователите от "Рисет" заключават, че продължаващото ѝ присъствие във фейсбук повдига "въпроси за ефективността и последователността на самообявените действия на "Мета".

Компанията майка на Фейсбук - Мета, отговаря, че действията ѝ през 2021 г. никога не са имали за цел да елиминират цялото съдържание на V_V, а да свалят акаунтите, свързани с координиран тормоз. АП уведомява Фейсбук за продължаващите действия на групата на нейната платформа, отговорът оттам е, че тази седмица са премахнали още 100 акаунта.

Опитваме се да постигнем баланс между премахване на съдържание на групи като V_V, което явно нарушава правилата срещу тормоз и опасна дезинформация в мрежата, като същевременно се стремим да не заглушаваме гласа на невинните потребители, твърдят от Мета.

 Това изглежда особено трудно, когато става дума за полемичния въпрос с ваксините.

V_V е активна също и в туитър, където изследователите от "Рисет" са открили стотици акаунти и хиляди постове на групата. Много от акаунтите са създадени скоро след като фейсбук предприе действия срещу групата миналата зима, посочват от "Рисет".

Така V_V демонстрира, че е особено устойчива срещу опитите да бъде спряна.

Групата използва фалшиви акаунти, за да избегне идентифициране и често координира действията си в платформи като Телеграм, чиято политика към съдържанието е по-либерална от тази на Фейсбук, посочва АП.