Трите политически формации – ПП, ДБ и БСП, няма да имат повече от 100 депутати заедно в новия парламент. Ако от ПП искат да подкрепят ГЕРБ, трябва сами да дойдат за разговори.

Така анализира ситуацията в петък по Нова тв Тома Биков от ГЕРБ в отговор на въпрос кого вижда като партньор партията му след изборите.

„Не знам защо говорят тези смешни неща, че се борят за 121 депутати. Те нямат да имат и 100 депутати и ще го видите. Затова ние не броим депутатите. Нашата цел сме я обявили още преди два месеца. Ние и тогава, и сега, и след изборите ще кажем едно и също – България в тази сложна и тежка ситуация има нужда от антикризисно управление, от проевропейско управление, стабилизация на политическата система и излъчване на правителство в рамките на 48-ото НС. От партиите, които се чувстват проевропейски и имат сходни виждания за решаване на кризата, в която се намираме”, дбави той.

По думите му, ако "Продължаваме промяната" се смята за проевропейска формация, би трябвало поне да е склонна на разговори с ГЕРБ.

„Иначе ние нямаме абсолютно никакво желание да управляваме заедно с ПП. Смятам обаче, че разговор трябва да се води с всеки, включително с партии, с които имаме различия – едни, които са в опозиция, други в управлението, но политическият диалог трябва да бъде възстановен в неговия нормален вид”, продължи Биков.