Китайските власти започнаха да тестват уловена в морето риба за COVID, опитвайки се да ограничат разпространението на болестта. Това  обаче предизвика подигравки в социалните медии, информира БТА като се позовава на ДПА.

Видеоклипове с вземане на проба от риба в пристанищния град Сямън се споделяха масово, предизвиквайки най-различни реакции.

"Какво правят, когато има близък контакт? Карантинират ги в морето?" - написа един потребител.

"Пращат ли ги в карантинен център, ако са позитивни?", гласи друга реакция.

Политиката на Китай за ограничаване на COVID е най-строгата в света - многократно се налагат продължителни затваряния и масово тестване. Представител на здравните власти в Сямън потвърди, че се тестват не само завръщащите се рибари, но и рибата, която са уловили.

„Каквото влиза в страната, трябва да бъде тествано“, каза той пред ДПА.

Тези мерки бяха предприети, след като миналия месецо кръг Цзимей издаде директива, подчертаваща опасността от незаконна търговия с чуждестранни рибари в морето. Изискванията включват тестване на хората и стоките, когато рибарите се върнат на брега с улова си. 

Докато голяма част от света търси начини да живее с COVID, в Китай, където вирусът беше открит за първи път през декември 2019 г., все още има строги ограничения и нулева толерантност към вируса. Въпреки тези мерки в Китай има голяма вълна от случаи и се отчита бързо разпространяване на много заразният вариант Омикрон. Националната здравна комисия в Пекин съобщи за повече от 500 нови случая и повече от 2000 асимптоматични случая днес. Много от тях са на популярния курортен остров Хайнан.