Чехия е изпратила танкове Т-72 и бронетранспортьори БМП-1 на Украйна. Новината съобщиха чешката телевизия и изданието "Млада фронта днес", цитирани от световните агенции.

Става дума за десетки машини от двата вида, те са от складовете на чешката армия и са неизползвани, заяви депутатът от чешкия парламент Ондржей Бенешик, цитиран от "Млада фронта днес".

"Регистрирани са доставки за украинските въоръжени сили на чешки БМП и танкове Т-72", отбеляза той.

"Воюващата украинска армия сега действително се нуждае от такава тежка техника, при това доста. Надявам се тези доставки да продължат и за в бъдеще", добави депутатът.

Железопътните ешелони с тежката военна техника, натоварени на платформи, са потеглили вчера от Чехия. Действията на Прага са съгласувани с другите страни от НАТО, отбеляза "Млада фронта днес".

По данни на изданието на Украйна са доставени 40 танка Т-72. В случая с БМП-1 става дума за не повече от 50. Т-72 и БМП-1 в миналото са произвеждани и в Чехословакия по съветски лиценз. Според експерти няма да бъде нужно украинските войници да бъдат преобучавани, тъй като умеят да си служат с това оръжие.

Според вестника преди няколко дни Чехия е изпратила на украинската армия самоходни зенитно-ракетни комплекси съветско производство 9К35 "Стрела-10". На 27 февруари чешкото правителство одобри безвъзмездно предаване на Украйна на военни материали на стойност 400 милиона крони (около 16,2 млн. евро).

БТА