Въпросът за Донбас и Крим не трябва да се обвързва с преговорния процес. 

Това обяви украинският президент Володимир Зеленски на брифинг пред местни медии. Според него решаването на въпросите на Донбас и Крим с военни средства ще струва много скъпо на Украйна и това усещане е споделяно и от украинските военни.

Той е убеден, че е трудно и малко вероятно всички спорни въпроси да бъдат решени в пакет и така да се сложи край на войната с Русия. Особено когато на територията на Украйна има чужди танкове.

"Русия има своя собствена визия за Донбас, Украйна има своя собствена. Така че имах едно просто предложение. Вярвам, че няма да можем да постигнем съгласие по всички точки наведнъж. Това е невъзможно, дори ако водим преговори", каза Владимир Зеленски.

В отговор на призивите за военно освобождаване на всички временно окупирани територии, президентът подчерта, че една от най-мощните украински войски воюва в Донбас срещу враг, който значително я превъзхожда. И ако сега им бъде дадена командата да преминат в настъпление, това ще струва хиляди човешки животи.

Държавният глава отхвърли и възможността за връщане на Крим със сила. Президентът обясни, че предложенията на Украйна в преговорите с Русия за Крим не означават, че темата за деокупацията на полуострова няма да бъде повдигана след 10-15 години. Напротив, според него споразумението трябва да предвижда, че през този период страните трябва да решат въпроса с Крим чрез дипломация.

"Предложеният формат не е да се реши сега, а да се реши поне утре, през този период. Мисля, че това е добро решение. Но сега мисля така. Днес, ако имаше такива споразумения по отношение на Крим, смятам, че това би било победа за Украйна", каза президентът.

Руски сили се опитват да проникнат по-навътре в източната част на Украйна, но украинската армия ги задържа, заяви украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение към нацията, цитирано от Асошиейтед прес.

Украйна е наясно, че Русия събира подкрепления за нова офанзива. Руските сили имат превъзходство в численост и техника, добави президентът.

"Нямаме избор - решава се съдбата на нашата земя и нашия народ", подчерта Зеленски. "Знаем за какво се бием. И ще направим всичко, за да спечелим".

Той добави, че е обсъждал със западни лидери нови санкции срещу Русия.

"След това, което светът видя в Буча, санкциите срещу Русия трябва да бъдат съотносими с тежестта на военните престъпления, извършени от окупаторите", подчерта Зеленски.

Европейската комисия е предложила забрана на вноса на въглища от Русия. Това биха били първите наложени заради войната европейски санкции срещу руската енергийна индустрия, отбелязва АП. Вносът на въглища възлиза на 4 милиарда евро годишна.

САЩ с нови санкции 

САЩ и техни съюзници ще наложат нови санкции на руски представители и на финансови институции, заяви междувременно говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс.

"Те ще засегнат представители на руското правителство, членове на техните семейства, притежавани от Русия финансови институции и държавни предприятия", уточни Саки пред медиите.

Целта е Русия да бъде поставена пред избор и "да изтощи ресурсите, с които разполага Путин, за да води войната в Украйна", подчерта говорителката.

По-рано Ройтерс съобщи, като се позова на неназован източник, че санкциите ще забранят инвестициите в Русия и ще целят финансова, икономическа и технологична изолация на страната. Те "ще отслабят ключови инструменти на руската държавна власт, ще причинят остри и незабавни икономически щети на Русия и ще държат отговорна руската клептокрация, която финансира и подкрепя войната на (руския президент Владимир) Путин", добави източникът.

В. "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че сред засегнатите банки може да е и руската Сбербанк.

Според цитиран от Франс прес източник се очаква руската икономика да се свие "с 15 на сто или повече" през 2022 г. вследствие на войната в Украйна, наложените от Запада санкции. Нечуваната рецесия ще премахне ефекта от "икономическия напредък, постигнат от Русия през последните 15 години", според източника.

САЩ обявиха още, че ще предоставят на Украйна допълнителна военна помощ на стойност до 100 милиона долара, за да помогнат на страната да се противопостави на руското нашествие, предаде Франс прес.

Става дума "да се отговори на спешната украинска нужда от допълнителни противотанкови системи Джейвлин, които САЩ предоставиха на Украйна и които те използваха толкова ефикасно за защита на своята страна", заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби.

Турция готова да прати кораб за Мариупол

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган и украинският му колега Зеленски пък са се договорили Турция да извози с кораб ранените и загиналите вследствие ударите на руската армия в Мариупол, съобщи сайтът Т24, който се позовава на изявление на украинския президент.

"Турция е готова да транспортира ранените и мъртвите от Бердянск с кораби, понеже е невъзможно  да се приближат до Мариупол от съображения за сигурност. Така че ранените и мъртвите трябва първо да бъдат откарани в Бердянск. Ситуацията в Мариупол е една от най-трудните. Турция е посредник в тази специална мисия. Разговарях с Ердоган, Ердоган говори с Путин. Сега това зависи от неговото (на Путин) одобрение", е заявил Зеленски.

Тези дни турският министър на отбраната Хулуси Акар бе заявил, че Анкара е готови да предостави кораб за транспортиране на ранените украински граждани и загиналите в Мариупол. Той подчерта, че по въпроса се водят преговори с руските и украинските власти.