Русия отново ще преустанови подаването на газ по „Северен поток“ 1, съобщи „Газпром“. Доставки няма да има от 31 август до 2 септември. Причината е технически преглед, твърдят от руския концерн.

„Газпром“ обяви, че спирането на подаване на газ по „Северен поток“ 1 е необходимо заради редовната техническа поддръжка на турбините, която се правела на всеки 1000 часа работа. Газ няма да има между 31 август и 2 септември. Това поставя отново пред предизивкателства страните по трасето на газопровода, най-вече Германия.

През тези три дни ще се направи проверка на единствената работеща в момента турбина на този газопровод. За проверката са поканени и специалисти от производителя „Сименс енерджи“. Ако не се открият дефекти, подаването на газ ще бъде възстановено в досегашния обем от 33 милиона кубични метра дневно, което е само 20% от договореното.

„Газпром“ твърди, че намаляването се налага заради технически проблеми и липсата на една от турбините. Тя бе изпратена за годишен преглед в Канада и според Москва санкциите пречат на връщането ѝ. Турбината обаче отдавна е върната в Германия и чака да бъде взета от „Газпром“. Руският концерн обаче не я взима заради „липсата на някои документи“, както твърди ръководството му. Берлин обвини „Газппром“, че търси предлог да не доставя договорения газ и няма нито технически, нито документни проблеми.

В резултат и напълно очаквано - цената на газа на спот пазара в Европа се покачи до 261 евро за мегаватчас, доближавайки се все повече до своите върховни стойности от началото март.