На територията на България не е ремонтирана досега украинска военна техника, твърди министърът на отбраната в служебното правителство Димитър Стоянов. Той посочи, че има сключено рамково споразумение и при осъществени такива дейности, населението щяло да бъде своевременно информирано. 

Стоянов бил насочил усилията си да търси начини за ремонт на МиГ-29.

По думите му било говорено с Полша за ремонт на авиационни двигатели за изтребителите и скоро той щял да се срещне с министъра на отбраната на Полша.

„Влезли сме във връзка с израелски фирми, с посолства на страни, които експлоатират МиГ-29, и сега основната ни цел е насочена към Полша“, коментира Стоянов в събота от Шипка, където беше на честванията на 145-ата годишнина от епопеята, цитиран от БТА.

Той обясни, че се работи и по друга платформа, която да замести този изтребител.

„Изпратил съм писма до четири държави, получих отговор от Швеция и Франция, очаквам отговор от САЩ и Израел за платформа, която да замести МиГ-29 в този транзитен период, в който Военновъздушните сили няма да имат реални възможности да изпълняват задачите си“, отбеляза Димитър Стоянов.

На въпрос той отговори, че се разглеждат като възможна платформа и "Ф-16, "Грипен", както и абсолютно всички възможности, които нашите съюзници могат да ни предоставят".

Предизвикалата доста коментари негова заповед, с която забранява алкохолът и наркотиците в работно време, Стоянов обясни като превантивна мярка.

„Провокиран бях от случая преди няколко седмици, когато шофьор употреби наркотици, катастрофира и причини две жертви. Не искам българската армия да е тази, която ще постъпи по този начин“, обясни Стоянов и подчерта, че измененията в заповедта имат превантивен характер.

Той посочи, че такава заповед има от 2010 г., сега тя е актуализирана като е включена и употребата на наркотици. 

В момента тече проверка, каза министърът относно пожара, който възникна преди дни на военния полигон „Тюлбето“ в Казанлък. Според него военнослужещите са изпълнили своите задължение - да обезвредята невзривени боеприпаси, които няма как да бъдат съхранявани.

„Лично аз не съм за наказанията“, добави Стоянов. 

Министърът ще иска за отбрана да бъдат предвидени 2 на сто:

„Моето настояване към служебното правителство е за отбрана да бъдат отделени два процента, това е моята цел, надявам се да я постигна и тази цел ще бъде в името на модернизацията на българската армия, на ремонта на наличната техника, така че нашите военнослужещи да не усещат тази огромна технологична пропаст, която има между нас и нашите съюзници."