По-голямата част от българите – 62,7%, искат широк парламентарен дебат по въпроса дали да се окаже военна помощ за Украйна. Това сочат данни на "Алфа рисърч" по поръчка на предаването "Референдум" по БНТ.

Снощи предаването покани на дебат всички седем парламентарно представени политически формации. Желание да представят позициите си заявиха три от тях – „Продължаваме промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“.

В студиото бяха зам.-председателят на ПГ на „Демократична България“ Атанас Славов, зам.-председателят на Комисията по отбрана от „Продължаваме промяната“ Благовест Белев и зам.-председателят на Комисията по външна политика от „Възраждане“ Ангел Георгиев.

Според социологическите данни най-силно искат дебат за военната помощ привържениците на „Демократична България“ – над 74% и на БСП – над 69 на сто. Следват ги „Продължаваме промяната“ с 62,1%, ГЕРБ-СДС с 58,7% и „Има такъв народ“ с 58 на сто. Най-предпазливи за дебат са симпатизантите на ДПС – почти 54% смятат, че няма нужда от него в Народното събрание. Прави впечатление, че при „Възраждане“ е най-висок процентът на привържениците им, които са без мнение – почти 17%.

Данните не показват мнението на симпатизантите на партиите дали да се предостави военна помощ, така че вероятно искането за дебат при определени сили е продиктувано от очакването при дискусиите да надделее точно определена теза - "против" при БСП и "за" при ДБ, ако привържениците на тези партии подкрепят мненията на ръководствата си.

„Ние не искаме да изпращаме никакво въоръжение към украинската страна. Против всякакви санкции срещу Русия сме“, заяви Ангел Георгиев от „Възраждане“.

„Категорично не приемам позиция, че България, ако направи една или друга стъпка, това я въвлича във военен конфликт. Ние сме член на ЕС, ние сме член на НАТО. България трябва да бъде солидарна с ЕС и НАТО и ние трябва да синхронизираме стъпките си с тях“, заяви Благовест Белев от „Продължаваме промяната“.

„Позицията на „Демократична България“ е, че освен каски и бронежилетки, трябва да има и въоръжение за Украйна“, заяви Атанас Славов от ръководството на ПГ на партията.