Възможно е до края на деня правителството да излезе с позиция за руския посланик у нас Елеонора Митрофанова и обявяването й за персона нон грата.

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в брифинг пред журналисти, като посочи, че заседанието на Министерския съвет продължава и тази тема се обсъжда.

Темата обаче стана пореден повод за разминаване между коалиционните партньори, след като малко по-късно през деня колежката на Василев - вицепремиерът Корнелия Нинова обяви, че заявеното от него пред медиите... не е вярно.

"Нито Лидерският коалиционен съвет , нито Министерски съвет, нито Председателски съвет в Народното събрание е обсъждал и взимал решение за изгонване на руския посланик. Това е крайна стъпка с тежки и дългосрочни последици. Призоваваме за спокойно и разумно поведение, съобразено с българския национален интерес" - обяви Нинова в профила си във фейсбук.

В същия дух се изказа и бившият министър на външните работи в кабинета "Орешарски" и зам.-председател на парламента от БСП - Кристиан Вигенин:

Иначе днес, освен "Демократична България", и от "Има такъв народ" вече поискаха обявяването на Митрофанова за персона нон грата.

От ДБ направиха това днес и с изчитането на декларация срещу геноцида в Буча, като призоваха: "настояваме за обявяването за персона нон грата на руския посланик у нас Митрофанова, чието поведение напоследък систематично е в разрез с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и уронва достойнството на България".

"Обявяването на руския посланик Елеонора Митрофанова за персона нон грата е неизбежно."

Това заяви днес пред Нова и депутатът от "Има такъв народ" Николай Радулов по повод на изчетената по-рано през деня декларация на "Демократична България". Причините са ясни - многократните арогатни забележки и дори открити обиди на Митрофанова към българските власти и народ. 

Това е първият подобен коментар по темата от страна на представители на "Има такъв народ". 

"Дори това да не стане сега, виждаме, че руската инвазия в Украйна е много тежка и страните от ЕС и не само, взимат съответни мерки. След като толкова дипломати бяха отзовани във връзка с тяхна подривна дейност в страните на ЕС, може би ще се стигне и дотам г-жа Митрофанова да бъде отзована", обяви Радулов. 

Що се отнася до възможността България да изпрати оръжие в помощ на Украйна, експертът на ИНТ заяви, че страната ни може да прати само защитно оръжие - "бронирани жилетки, каски, противогази, а също и друго оръжие за защитен обхват - като ПВО, макар и да не произвеждаме такова."

Припомняме, че България е една от двете страни в ЕС - заедно с Унгария, която още не е пратила никаква военна помощ на Украйна. 

В залата на Народното събрание предстои да се гледа решение за изпращането на такава помощ, като до момента е ясно, че 100% против са само две формации - БСП и "Възраждане".

По отношение на евентуално закупуване на нови F-16 от САЩ той коментира, че авиация на страната ни е нужна.

"Не съм сигурен обаче, че правим най-добрия ход. Ние сме страна от ЕС, френският президент заговори за общи въоръжени сили. Може да помислим за възможност за закупуването на самолети „Рафал”. ОАЕ финализираха сделка за 80 такива самолета, Сърбия прави опит да купи 12 такива самолета. Защо да не купим не по-лоши технически, но по-евтини", завърши депутатът от ИТН.