Лидерът на партия "Възраждане" обвини останалите парламентарни сили в "състезание по подмазвачество" пред САЩ и ги нарече петоколонници по повод предложенията на "Демократична България" и ГЕРБ Народното събрание да възложи на правителството да предостави военна помощ на Украйна. Това стана на протест, свикан от партията пред парламента, под надслова "Окупаторите вън", на който бяха развяни руски знамена, а един човек размахваше и плакат с буквата "Z" - символ на руската специална операция в Украйна. Докато иначе партията на Костадин Костадинов се обявява за "неутралитет".

"Единственото нещо, което спира националните предатели в тая сграда да предоставят военна помощ на Украйна, сте всички вие на площада", каза Костадин Костадинов.

Костадинов осъди и исканията да бъде обявена за персона нон грата руската посланичка Елеонора Митрофанова. 

Протестът стартира с възрожденски песни. Някои плакати бяха с правописни грешки. 

Не бе подмината и темата с предложенията да се смени административният адрес на руското посолство.

"Как биха реагирали, ако променим ул. "Козяк" на "Героите на Афганистан", попита партийният секретар на "Възраждане" Деян Николов, на което получи отговор от протестиращите: "Да го направим!"

Протестиращите поискаха и премахване на присъствието на съюзнически войски от НАТО у нас.

Междувременно в пленарната зала парламентът отхвърли предложения от "Възраждане" проект на решение за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната. Само 11 депутати бяха "за", 146 "против" а 4 "въздържали се".