Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че Германия ще даде още оръжия на Украйна. Става дума за оръжия, от които Киев има нужда. Не само оръжия, които са в наличност в Бундесвера, а и съвсем нови системи на пазара.

„Ние скъсахме с традицията Германия да не дава оръжия на страни във военен конфликт. Целта на доставките ни е Русия да не спечели тази война“, заяви той в Бундестага днес.

„В момента водим разговори с посолството от какво имат нужда. Всичко, от което има смисъл и може да се осъществи бързо, ще им бъде доставено“, посочи още Шолц. 

Канцлерът защити министърката на отбраната Кристине Ламбрехт от обвиненията, че нереагира достатъчно бързо. Тя прави всичко възможно, за да помогне на съюзниците – всичко, което е по силите и възможностите на Бундесвера, заяви канцлерът. 

„Германските оръжия вече допринесоха сериозно за битката на Украйна“, каза още канцлерът и изброи – отбранителните системи срещу атаки от въздуха и от танкови дивизии, както и мунициите са били от особена нужда за украинците и са ги получили.