Южна Корея и Съединените щати започнаха най-големите си съвместни военни учения от години в понеделник на фона на възможни изпитания на оръжия от Северна Корея, предаде Ройтерс.

Годишните летни маневри, които трябва да завършат на 1 септември, идват, след като новоизбраният южнокорейски президент Юн Сук Йол, който встъпи в длъжност през май, обеща да "нормализира" съвместните учения и да засили въздържащата способност на страната си спрямо Севера. 

Отделно Южна Корея започна и учения на гражданската си защита - първите след началото на коронавирусната пандемия. 

Ученията са най-големите от 2017 г. насам. Предишните бяха съкратени заради COVID-19 и опитите за подновяване на преговорите с Пхенян. Северна Корея определи маневрите на Юга като репетиция за нахлуване.

Северна Корея изстреля две крилати ракети от западния си бряг миналата седмица, след като САЩ и Южна Корея започнаха предварителна подготовка за ученията.

Тази година Северна Корея правеше ракетни опити с безпрецедентна честота и според Сеул се готви за седмия си поред ядрен опит, който може да се очаква във всеки момент.

Юн казва, че правителството му иска да окаже икономическа помощ, ако Пхенян направи стъпки към денуклеаризация, но Северна Корея, макар да е изправена пред драматични проблеми с изхранването на населението си, отхвърли предложението му, критикувайки го открито, припомня Ройтерс. 

САЩ, Южна Корея и Япония участваха в неотдавнашно учение с балистични ракети край бреговете на Хавай, първото по рода си от 2017, когато отношенията между Сеул и Токио се обтегнаха по търговски причини.