"Доживяхме наши колеги да извършват оглед в служебни кабинети и да разпитват колеги, чиито живот е поставен под заплаха."

Това каза днес в нарочно изявление говорителката на главния прокурор Сийка Милева. Поводът е разпространена по-рано сутринта новина - че в кабинет на прокурор от Специализиранта прокуратура вчера е открита заплаха.

Тя представлява:

"... хартиен плик, адресиран лично до прокурора, без посочен подател. В плика са открити – 1 бр. патрон, калибър 9х19 мм, и няколко хартиени бележки, представляващи изрезки на отделни думи, сред които „кръв“ и „информиран“, както и името на чужда държава и болнично заведение в столицата."

Случаят вече се разследва от Районна прокуратура.

В изявлението на Сийка Милева първите думи бяха, че прокуратурата "непрестанно алармира за политически натиск върху магистрати и техните семейства" (не стана ясно дали има предвид бащата и жената до Иван Гешев, които в последно време "влязоха в новините", или други семейства на магистрати, б.р.)..

Милева днес обяви, че това е "поредната форма – натиск, който вече има криминален характер в държава членка на ЕС".

Тя поясни, че магистратът получава запахи, "затова че си върши работата".

Освен патрона калибър 9х19, е имало от изрезки само две думи "кръв" и "информиран", стана ясно от думите й още.

"Всеки един от вас може сам да си направи извода заплаха ли е това и каква е целта", заяви тя.

Освен това в плика се е съдържало още името на столична болница, която въпросният прокурор неколкократно е посещавал в последните месеци, както и бележка с името на друга държава.

Милева специално подчерта, ча това става "в сграда, ползвана от органи на съдебната власт и охранявана от органи на Министерството на правосъдието".

Друг факт, който стана известен, е че въпросният прокурор повече от година е с поставена охрана поради неговата застрашеност.

"Нали нашата основна мисия е да се борим срещу престъпността и да защитаваме българските граждани от посегателства...

Как държавата ще гарантира, че това утре няма да се случи с други наши колеги?

Какво трябва да се случи още, за да работим всички ние наистина за обществото, а не да се притесняваме от медийни атаки, заплахи и репресии", попита Сийка Милева.

Както и досегашните декларации на прокуратурата, тя обяви, че за случая ще бъдат информирани ЕК, ЕП, посолствата на САЩ, Великобритания и съветът на европейските прокурори.

По-късно изявление направи и зам.министърът на правосъдието Емил Дечев

"Призоваваме да не се политизира конкретният случай и силно се надяваме да не се злоупотребява с него и да се използва за някакви цели", каза Дечев по повод образуваното досъдебно производство за закана с убийство на магистрат.

Дечев обясни, че при случаите от такъв характер голяма част от фактите, които го касаят, представлява класифицирана информация.

„Абсолютно всички магистрати, които до септември 2021 г. са били под охрана и защита от страна на Бюрото за защита към главния прокурор, след промяна на закона са преминали веднага под охрана на Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието. Видът на мерките за защита и охрана не е бил променян, останал е същият, дори за много от тези магистрати самата физическа охрана е останала същата“, каза още Дечев, цитиран от БТА.

Заместник-министърът добави, че изнасянето на повече факти по случая може да бъде нарушение на закона.

С позиция излезе и МВР:

Службите на МВР имат пълна готовност да се включат в разследването на заплахата срещу магистрат от Специализираната прокуратура

Във връзка с разпространената информация, че магистрат от Специализираната прокуратура е намерил плик с патрон и изрезки от вестници в служебния си кабинет, службите на МВР имат пълна готовност да съдействат за разкриването на това престъпление.

МВР не може да се самосезира и да започне самостоятелна работа по случая, защото вече има образувано досъдебно производство. Това може да стане, ако такива оперативно- издирвателни действия бъдат възложени от компетентната прокуратура на служба от вътрешното министерство.

МВР действа безкомпромисно в работата си срещу престъпността. Посегателството и заплахите срещу държавни служители и магистрати, борещи се срещу престъпността, е недопустимо. Надяваме се, че наличието на видеонаблюдение и пропускателен режим в сградата на ул. „Черковна“ биха допринесли за бързото разкриване на извършителите и изправянето им пред съда.