През следващите месеци правителството „Борисов 2“ предстои да отреже лентичките на над 120 км нови автомагистални трасета, изчисли днес в. "Преса". До юни-юли в експлоатация трябва да бъде пуснато трасето по магистрала „Струма“ от Сандански до Кулата. От Дупница до Благоевград пък ще бъде прерязана лентичката през ноември.

Сред магистралните проекти, които ще видят бял свят догодина, е и автомагистрала „Марица“, която трябва да бъде пусната през юли, както и пътен възел „Белокопитово“ на „Хемус“.

До края на 2015 г. пък ще бъде завършен обходният път на Монтана, както и всички пътища, които се рехабилитират по програма „Транзитни пътища“ с обща дължина от 300 км. За целта от бюджета ще бъдат отпуснати 100 млн. лв., пише още "Преса".

Лиляна Павлова заявява, че още в началото на годината ще започне и строителството на автомагистрала „Хемус“. Проектът и тунелът под „Шипка“ са посочени като резервни за финансиране по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“.

Ако има спестени средства от строителството на „Струма“, която е приоритетна за програмата, те ще бъдат насочени към „Хемус“. Плановете са още през януари да бъдат обявени търговете за строителство на 60-километровия участък от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч. Строителството може да започне през лятото на 2015 г. при добро изпълнение на държавния бюджет, а индикативната стойност е 520 млн. лв.

До края на тази година предстои да бъдат рехабилитирани 260 км железопътни линии. Сред тях са мащабните жп проекти за ремонти на гари и отсечки от линиите Пловдив - Бургас, Първомай - Свиленград и Септември - Пловдив.